Gazdaság

2010.08.29. 17:10

Csak egy diák tudta mi a portfólió

A fiatalok több mint háromnegyede nincs tisztában a pénzügyi alapfogalmakkal - derült ki a Budapesti Corvinus Egyetem Tanárképző Központjának középiskolások körében végzett kutatásából.

Osváth Sarolta

A megkérdezett diákoknak csupán 16 százaléka tudja pontosan, mit jelent a biztosítás, a THM, a betéti kamat, a lízing, vagy a részvény és portfólió fogalma.

 Döbbenetes tájékozatlanságra világított rá a Családi Kassza Index  a fiatalok gazdasági ismeretei című felmérés, amely a Családi Kasszasikerek Program megbízásából készült.

Százhatvan 14-19 év közötti középiskolást kérdeztek meg a pilot kutatás keretében: a diákoknak tizennégy pénzügyi alapfogalmat kellett megmagyarázniuk. A kérdésekre 77 százalékuk nem válaszolt vagy rossz választ adott. A legtöbben a HUF (87 fő) és az infláció (48 fő) jelentését ismerték, kevesen tudták viszont megmondani, mi a THM (18 fő), nem ismerték a lízing (13 fő), a betéti kamat (5 fő) és a betétkártya (3 fő) jelentését, Mindössze egyetlen diák tudta értelmezni a portfólió kifejezést. A bankok feladatainak meghatározása ugyancsak nehézségekbe ütközött: mindössze 8-8 százalék tudott helyes választ adni arra a kérdésre, hogy mivel foglalkozik a nemzeti bank és mi a szerepe a kereskedelmi bankoknak az ország gazdaságában.

 Az adózással és pénzügyekkel kapcsolatos attitűdvizsgálatok során kiderült, hogy a diákoknak csak egyharmada szerint egyértelműen bölcs dolog a nyugdíj-előtakarékosság, és mindössze két százalékuk gondolja, hogy jó megoldás hitelt felvenni.

A megkérdezettek 34 százaléka nagyon egyetért azzal, hogy az adófizetés közös érdek, a válaszadók fele szerint az adócsalók minden állampolgárt egyaránt megkárosítanak. A kutatás szerint az anyagi siker szempontjából a fiatalok leginkább a munkát és a szorgalmat érzik fontosnak, de a pénzzel való ügyes bánásmódot is elengedhetetlennek tartják az érvényesüléshez.

-  A felmérést évente reprezentatív mintán megismétlik - tudtuk meg dr. Czakó Ágnes egyetemi docenstől, a kutatás vezetőjétől. Ilyen típusú kutatás még nem készült Magyarországon. Mint elmondta, a felmérés első eredményei sok esetben a kutatókat is megdöbbentették, annál is inkább, mert a válaszadók döntő többsége négyes, ötös tanuló. - Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos ezeknek az ismereteknek az elsajátítása már középiskolás korban, hiszen az életben manapság e nélkül nem tudnak magabiztosan helytállni.

- A gazdasági ismeretek hiánya elsősorban a lakosság számára hordoz veszélyeket, ám a pénzintézetek is csak úgy tudnak hosszú távon sikereket elérni, ha ügyfeleik racionális döntéseket hoznak a pénzügyi szolgáltatások igénybevételekor. Mindenki számára előnyösebb, ha a polgárok gondoskodni képesek magukról. A pénzügyi oktatás és szemléletformálás közügy, mindannyiunk közös felelőssége - nyilatkozta Tóth Andrea, a Provident Pénzügyi Zrt. kommunikációs főosztályvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!