Gazdaság

2010.08.17. 14:55

Illetékmentes a gazdaságátadás: családon belül maradhat a termőföld, a tanya

Az illetékszabályok módosítása nyomán mentes lett a vagyonátruházási illeték alól mások mellett a közeli hozzátartozóhoz kerülő termőföld, tanya, magtár és istálló. Sokak fájó pontja volt, hogy mezőgazdasági vállalkozásukat csak adó- és illetékfizetés mellett adhatták át gyermekeiknek.

Kiss Tamás

A probléma mostanra megoldódott, hétfő óta ugyanis adó és illetékmentesen, apáról fiúra szállhat a családon belüli gazdaság.

Mint arról korábban már beszámoltunk: a Vidékfejlesztési Minisztérium még a nyár elején kezdeményezte az illetéktörvény módosítását. A tárca mostani közlése szerint az elfogadott és életbe lépett új jogszabály nagyban  segíti az egymást követő nemzedékek kapcsolatának erősödését, a családon belüli gazdálkodás folytonosságát, stabilitását. 
 
Mentes a vagyonátruházási illeték alól a termőföld, a tanya, és a mezőgazdasági termelőtevékenységhez szükséges művelés alól kivett terület, építmény (magtár, istálló és így tovább), valamint ingó ide értve a gépjárművet és a pótkocsit is tulajdonának, illetve vagyoni értékű jognak a megszerzése közeli hozzátartozóknál. (Ide tartozik többek között a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyenesági rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, a testvér). 
 
A tárca szerint az illetékszabályok módosítása elősegíti, hogy a tradicionálisan mezőgazdasági tevékenységből élő családokban többletteher nélkül - ne csak öröklés jogcímén - átörökíthető legyen minden, ami a mezőgazdasági tevékenység folytatásához szükséges. A törvény összhangban áll az európai vidék- és agrárpolitikával, amelynek alapjait az egyéni és családi gazdaságok adják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!