Gazdaság

2010.10.12. 15:06

Felavatták a lukácsházi árvíztározót

Két külön tó, a tavakban fészkelő- sziget a vízimadaraknak, hatalmas töltés, zsilipek. A tegnap felavatott lukácsházi árvíztározó részei. Építésével megszűnt 25 ezer ember életét, javait veszélyeztető árvíz lehetősége. Majdnem 300 millió forintot sikerült megtakarítani a tározó építésekor.

Némethy Mária

Több mint 40 évet kellett várni rá. - Ez a mondat nem egyszer hangzott el megyénk legnagyobb beruházásának, a  lukácsházi árvíztározónak az  ünnepélyes avatásán. Az 1965-ös árvízkor a megáradt Gyöngyös, Perint nagy károkat okozott különösen Szombathelyen, a környező falvakban és a mezőgazdasági területeken. Az akkori árvíz után javasolták a vízügyi szakemberek:  Lukácsháza térségében épüljön egy tározó, amely mentesíti a településeket az árvízi károktól. A  beruházás pénzhiány miatt évtizedekig  nem valósulhatott meg.

Most az Európai Unió támogatásával  sikerült létrehozni. A 2,78 milliárd forint összköltségű beruházást teljes egészében a Nyugat-dunántúli Operatív Program finanszírozta. Megépítésével megoldódott a Gyöngyös- és a Sorok Perint patakok mentén lévő települések, így Szombathely, Lukácsháza, Gyöngyösfalu, Gencsapáti, Balogunyom, Sorkifalud, Sorkikápolna és Zsennye árvízvédelme. Mintegy 3600 hektáros terület mentesül az árvízi kockázattól. A Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tegnap hangulatos ünnepségen avatta fel az árvíztározót.

A nagy gátnál Jordán Tamás  versmondása után Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke beszélt. Külön kiemelte: köszönet azért, hogy sikerült majdnem 300 millió forintot megtakarítani a tározó építésekor. Ezt a pénzt az igazgatóság majd Szentgotthárdon használja fel a gátak megerősítésére, mert  csoda volt, hogy állták tavaly az árvizet, illetve  az Alpokalján létesülhetnek záporvíztározók. Nádor István, a vízügyi igazgatóság igazgatója az építés történetéből kiemelte: a közbeszerzésnél lemaradtak fellebbezése miatt eleve csúszott a kivitelezés megkezdése, majd sajnos nem tartozott az időjárás a sok támogató közé: hátráltatta a munkát a tél is, az esős nyár is.

A  kivitelezők - három magyar tulajdonú cég konzorciuma - remek munkát végeztek. Képviselőjük bejelentette az avatáson: első osztályú minőségben épült meg a víztározó. Elmondta még,  5 millió forinttal támogatják az iszapkatasztrófa kárenyhítési alapját. Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter avatta fel a víztározót. Kijelentette: új korszak kezdődik itt, mert 25 ezer ember biztonságát teremti meg a tározó. Hallottuk tőle, hogy meggyorsítják az első Orbán-kormány alatt kidolgozott  Vásárhelyi-terv végrehajtását, mert a 21. században a víz az egyik legértékesebb természeti kincs, s a szomszédos országokkal összefogva lehet megőrizni a páratlan magyar vízkincs tisztaságát. A miniszter elismerő okleveleket adott át a tározó építésében kimagasló munkát végzetteknek.

Az ünnepség résztvevői kegyelettel, néma főhajtással gondoltak az iszapkatasztrófa áldozataira. Majd egy  vízügyes kollégára is. Abért Lászlóra, aki műszaki igazgatóhelyettesként innen, a tározó építésétől ment haza, amikor baleset következtében elhunyt. Tegnap családja jelenlétében felavatták emlékművét a róla elnevezett tó partján.

5,2 millió köbméter vizet tárol a víztározó
A víztározó kivitelezése 2009. szeptemberében kezdődött el, most októberben fejeződött be. A projekt teljes költségvetése 2,78 milliárd forint, ebből körülbelül 1,9 milliárd forint az építési munkák költsége. A tározó völgyzáró gátja 2,4 kilométer hosszú. A létesítmény árvíz esetén 5,2 millió köbméter vizet képes tárolni. A beruházást már eddig  több alkalommal ellenőrizték (NFÜ, KEHI, ÁSZ, EU),  de soha semmilyen  problémát, szabálytalanságot nem tártak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!