Gazdaság

2010.11.20. 12:04

A Jobbik 57 milliárd forinttal többet adna jövőre az agráriumnak

A Jobbik jelentősen, mintegy 57 milliárd forinttal több forrást biztosítana agrárcélokra a jövő évi költségvetésben, ezért több módosító javaslatot is benyújtott az Országgyűlésnek - erről az ellenzéki párt mezőgazdasági kabinetének vezetője beszélt szombaton Budapesten.

MTI

Varga Géza a szaktárca Kossuth téri épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a bérbe adott állami földek bérleti díjának differenciált emelését javasolják; ennek átlagos mértéke 150 százalék lenne.
   
Az így befolyó több mint 8 milliárd forintos forrásból az állami földvásárlás növelését javasolják, továbbá számos ágazati célra is többet költenének. Így például a falu- és tanyagondnoki szolgálat erősítésére, a mézhamisítás elleni fellépésre, valamint az élelmiszerek minőség-ellenőrzésére, hogy kiszűrjék a külföldről Magyarországra áramló rossz minőségű árukat.
   
Varga Géza arról is beszélt: vidéken kardinális kérdés a termények védelme, ám mivel nem lehet mindenhová rendőröket állítani, a civil lakosságnak kell megszerveznie és kialakítania a "tevékeny települési magokat". Erre a célra félmilliárd forintot biztosítana a Jobbik.
   
A szakpolitikus elmondta, a másik jelentős forrás, amit a 2011-es költségvetésben átcsoportosítani javasolnak, az a Miniszterelnöki Hivatal büdzséjében szereplő 90 milliárd forintos - költségvetés tartaléknak tekinthető - keretből 49 milliárd forint.
   
Megjegyezte: ez a pénz gyakorlatilag "a miniszterelnök zsebpénzeként fogható fel, amit ő bármikor arra költ, amire ő fontosnak tartja".
   
Varga Géza szerint ilyen bizonytalan célú tartalék képzése a szoros költségvetés mellett nem is indokolt. Úgy látja, erre a keretre ilyen mértékben nincs szükség, mert ha katasztrófahelyzet állna elő, akkor egy törvénymódosítással lehetővé lehetne tenni a kormány számára, hogy a nemzeti banktól a konkrét célra hitelt vegyen fel.
   
Közölte, a felszabaduló 49 milliárd forintból egyebek mellett 15 milliárd forintot a Nemzeti Kárenyhítési Alap feltöltésére fordítanának. Elmondta, a gazdákat érő károk - például aszály vagy árvíz - enyhítésére jövőre mindössze 4 milliárd forint állna rendelkezésre, ennek is a felét a gazdák fizetik.
   
A Jobbik szakpolitikusa azt hangoztatta: módosítóikkal csak emlékeztetni kívánják a kormányt, illetve a Fideszt arra, hogy mit bírált a korábbi nyolc évben, mit javasolt a kampányban, és miket "sugallt" a kormányprogramban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!