Gazdaság

2010.12.10. 03:29

Egyetemekkel működik együtt az Opel-gyár

A GM Powertrain-Magyarországnál évek óta nagy hangsúlyt helyeznek az egyetemekkel való szoros együttműködésre. A közös munka rendre előremutató fejlesztési eredményeket terem.

Kiss Tamás

Ami tény: a vállalatok és egyetemek szorosabb együttműködése nélkül aligha születhetnek piacképes innovációk. Sok helyen persze csak beszélnek erről, a GM Powertrain-Magyarország, illetve a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) és a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) szakemberei viszont néhány éve valóban a tettek mezejére léptek.

Mint annak idején megírtuk: a felek elsőként a motor- és a váltószerkezetek, a technológiai alapkutatások területein fűzték szorosabbra kapcsolatukat, s azt is eldöntötték, hogy az eredményeket (amelyek közül már több is beépült a konszern termékeibe) évről évre tudományos konferencia keretein belül mutatják be a szakmai és a szélesebb közvélemény számára.

Az idei, immár negyedik összejövetel súlyát jól jelzi, hogy a rendezvényen a helyi politikai és gazdasági élet, s több felsőoktatási intézmény mellett a GM is magas szinten képviseltette magát. Az Opel részéről Chuck McElyae, a Family I. motorcsalád globális igazgatója és Klaus Steffens vezető mérnök is eljött Szentgotthárdra, s minden bizonnyal örömmel hallották Huszár Gábor polgármestertől, hogy a város minden segítséget megad a tervezett fejlesztésekhez.

Solt Tamás gyárigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy az innováció a gazdaság motorja: munkahelyeket teremt, s a dolgozók motiváltságára is jótékony hatással van. A folytatásban a sebességváltó tesztfolyamat közbeni zajmérésről - dr. Bánlaki Pál (BME), Stipkovits András, Devecseri Szabolcs (GMPT-H), a hajtórúd töretfelület tisztítási lehetőségeinek vizsgálatáról - dr. Csizmazia Ferencné (SZE), Szuhai Péter (GMPT-H) -, a vizuális ellenőrző rendszer fejlesztéséről - Barta András (BME), Kövér Zsolt (GMPT-H) -, végül a remanens mágnesességgel rendelkező vezérműtengelyek kutatásáról - dr. Markovits Tamás (BME), Bartal Balázs (GMPT-H) - esett szó.

Később kerekasztal beszélgetések során járták körül a fejlesztéseket, amelyek záros határidőn belül komoly eredményeket hozhatnak a gyár és persze az egyetemek számára egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!