Gazdaság

2010.12.08. 03:29

Tiffán: A borászat egy sikerre éhes ágazat, tele problémákkal

A magyar borászat ellentmondásos helyzete rajzolódott ki a Soproni Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. által tizenegyedszer megrendezett bormarketing konferencián.

Erős D. Zoltán

A borászat egy sikerre éhes ágazat, tele problémákkal, állapította meg Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, a parlament szőlészeti és borászati albizottságának elnöke. Hazánkban kritikus méretűre, 60 ezer hektárra esett vissza a szőlőtermő terület, miközben kiváló területek hevernek parlagon. A borász-politikus véleménye szerint a kilábaláshoz összefogásra lenne szükség az ágazaton belül, illetve azon kívül. A szakma már leült egymással, most már a szakmaközi szervezeteken a sor. Elmondta, csökkenteni kellene az adminsztrációt, s el kell érni azt, hogy az illetékesek a borosgazdákat felnőttnek tekintsék. Határozott fellépést sürgetett az illegális borimporttal szemben. Tiffán Zsolt szerint a magyar bort itthon is meg tudnánk inni, ezért idehaza kell azt kedveltté tenni.

A borászat egy sikerre éhes ágazat, tele problémákkal, állapította meg Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, a parlament szőlészeti és borászati albizottságának elnöke. Hazánkban kritikus méretűre, 60 ezer hektárra esett vissza a szőlőtermő terület, miközben kiváló területek hevernek parlagon. A borász-politikus véleménye szerint a kilábaláshoz összefogásra lenne szükség az ágazaton belül, illetve azon kívül. A szakma már leült egymással, most már a szakmaközi szervezeteken a sor. Elmondta, csökkenteni kellene az adminsztrációt, s el kell érni azt, hogy az illetékesek a borosgazdákat felnőttnek tekintsék. Határozott fellépést sürgetett az illegális borimporttal szemben. Tiffán Zsolt szerint a magyar bort itthon is meg tudnánk inni, ezért idehaza kell azt kedveltté tenni.

Jásdi István csopaki borász elmondta, hogy 2004 óta mintegy 100 milliárd forintnyi uniós és hazai forrás áramlott az ágazatba. Ennek ellenére nem alakultak ki az Ausztriára is jellemző minőségorientált kisvállalkozások, amelyek minőségi turizmust is generálnak. Nem jött létre a minőségi arculatot erősítő borvidékek halózata sem. Ma mintegy száz termelő emelkedik ki, akik a terület 3 százalékán tevékenykednek. Nagyobb a baj, mint a filoxéra idején. Akkor csak a szőlők mentek tönkre, most meg hiányzik a közös akarat, fogalmazta meg Jásdi István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!