Gazdaság

2011.07.05. 15:51

Hitelminősítők: nem lesz W alakú recesszió

A legutóbbi időszak "kiábrándító" makroadatai ellenére sem lesz kettős mélypontú recesszió a fejlett piaci térségben - jósolták Londonban közzétett átfogó keddi elemzésükben a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő szakértői.

MTI

Az elemzők elsősorban azért nem számítanak erre, mert a felzárkózó gazdaságok kereslete továbbra is a világgazdasági növekedés egyik fő hajtóereje marad, bár a felzárkózó országcsoport lendülete is lanyhul az inflációs veszély kivédésére tett pénzügypolitikai intézkedések nyomán.
   
Más nagy londoni házak szakértői szerint a figyelmeztetések ellenére sem kell tartani "kemény landolástól" a kínai gazdaságban.
   
A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítőjének európai főközgazdásza, Jean-Michel Six - az S&P elemzésének szerzője - kiemeli, hogy az idei első negyedév végére a felzárkózó gazdaságok importja "történelmi magasságba" emelkedett, jóval meghaladva a pénzügyi válság előtt mért értékeket. Ez az erőteljes felzárkózó térségi kereslet adta a lendületet a vezető európai gazdaságok, elsősorban Németország fellendüléséhez. Ez látszik abból is, hogy a német export szorosan igazodott a felzárkózó térségi importhoz.
   
Az S&P szerint azonban a felzárkózók gyors növekedése inflációs kockázattal jár ezekben a gazdaságokban, és az ennek nyomán végrehajtott monetáris szigorítások magyarázzák az e gazdaságokban tapasztaltható lassulást. Ám ezt a lassulást is "összefüggéseiben kell tekinteni": Kínában tavaly például 10,3 százalékos, Indiában 8,5 százalékos, Brazíliában 7,5 százalékos reálnövekedést mértek. Ezek a növekedési ráták hosszú távon fenntarthatatlanok, és a magas inflációval járó túlfűtöttség jeleit mutatták - áll a Standard & Poor's keddi londoni elemzésében.
   
A hitelminősítő szerint így a szigorúbb pénzügypolitika ezekben az országokban a "kisebbik rossznak" tűnik, mivel elejét veszi annak, hogy az infláció "ellenőrizhetetlen vágtatásba csapjon".
   
Jean-Michel Six, az S&P európai főközgazdásza az elemzésben közölte: a Standard & Poor's szerint a felzárkózó gazdaságok továbbra is komoly lendületet adnak a világgazdasági növekedésnek, de hozzájárulásuk valószínűleg arányosan csökken majd, ahogy a szigorúbbra vont pénzügypolitika lassító hatása elkezd majd érződni  növekedési ütemükön. A fejlett térségi piacok alkalmazkodni fognak a felzárkózók alacsonyabb növekedéséhez és csökkenő keresletéhez, de ettől még fellendülési pályán maradnak - áll a Standard & Poor's keddi elemzésében.
   
A cég az idei évre Németországban 3,3 százalékos, az euróövezet egészében 1,9 százalékos, jövőre 2,5 százalékos, illetve 1,8 százalékos gazdasági növekedést jósol.
    
A RBC Capital Markets nevű globális befektetési bankcsoport londoni részlegének felzárkózó piaci elemzői szintén kedden összeállított elemzésükben azt írták, hogy erősödnek az aggodalmak a kínai gazdasággal kapcsolatban, és a "kemény landolás" kilátása egyre nagyobb figyelmet kap az utóbbi hetekben. A ház szakértői közölték: maguk is várnak lassulást az éves szintű kínai gazdasági növekedésben az idei második-harmadik negyedévben, ám a növekedési ütem meredek visszaesését semmiképpen sem valószínűsítik.
   
Az RBC elemzése szerint vannak ugyan bizonyos jelei a kínai gazdasági növekedés lassulásának, de semmi nem utal arra, hogy megismétlődne a 2008-2009-ben tapasztalt "kemény landolás".
   
A ház szerint a "kemény landolásról" szóló figyelmeztetések egyébként sem definiálják pontosan, hogy Kína esetében ezen a kifejezésen mit is kell érteni. Az RBC Capital Marktes illusztrációként felidézi, hogy az éves szintű kínai GDP-növekedés a 2007-ben mért, "fehér izzásnak" megfelelő 14,2 százalékról csökkent 2008-ban 9,6 százalékra, majd 2009-ben 9,1 százalékra; igaz, ez is több millió munkahely elvesztésével járt.
   
Más nagy londoni házak szerint mindazonáltal a kínai gazdaságon - főleg a pénzügyi rendszeren - belül is halmozódnak a kockázatok.
   
A Fitch Ratings hitelminősítő nemrégiben Londonban kiadott elemzésében kiemelte, hogy a GDP-értékhez mérve nagyon gyorsan emelkedik a kínai bankrendszer által a hazai magánszektornak folyósított hitelek aránya. A kinnlevőség-állomány a cég kimutatása szerint tavaly elérte a hazai össztermék 140 százalékát - 2008-ban még 111 százalék volt -, ráadásul a kiáramlás jelentős része ingatlanpiaci befektetésekhez kapcsolódik.
   
Ennek nyomán a Fitch arra számít, hogy a következő három évben a kínai bankrendszerben jelentős mértékű eszközminőség-romlás megy végbe. A hitelminősítő becslése szerint ha a nem teljesítő hitelek aránya eléri a teljes kinnlevőség-portfolió 15-30 százalékát, akkor a kínai bankrendszernek a hazai össztermék 10-30 százaléka közötti pénzügyi segítségre lehet szüksége.

Kertész Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!