Gazdaság

2011.10.20. 08:00

Az országértékelések betiltását tervezi az EU

A destabilizáló hatásoktól tartva az országértékelések betiltását tervezi az Európai Unió - értesült a Financial Times Deutschland.

MTI

A német üzleti napilap csütörtöki tudósítása szerint egy erre vonatkozó tervezet fekszik a belső piaci biztos, Michel Barnier asztalán. A bizalmas dokumentumban a biztos javasolja: az Európai Unió új tőkepiaci felügyelete, az ESMA kapjon felhatalmazást az egyes országok fizetőképességével kapcsolatos értékelések "átmeneti" leállíttatására.

A bizottság - mint a német lap írta - abból indul ki, hogy ez védené leginkább a pénzügyi támogatásra szoruló országok érdekeit. A tilalom ugyanis megakadályozhatná, hogy egy értékelés a lehető legrosszabb pillanatban negatív következményekkel járjon az adott ország pénzügyi stabilitására és destabilizáló hatást gyakoroljon a világgazdaságra.

A Financial Times Deutschland emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban a különböző hitelminősítő intézetek értékelései a politikusok, sőt közgazdászok körében is heves bírálatokat váltottak ki. A szóban forgó hitelminősítőkkel szemben azt a vádat fogalmazták meg, hogy az egyes országok helyzetét helytelenül értékelték, és "ítéleteikkel" csak a válság éleződéséhez járultak hozzá. Az immár rendszeressé vált leminősítések pedig a pénzpiacokon zavart és nyugtalanságot váltottak ki.
    Barnier - mint a lap  írta - osztja azt a nézetet, amely szerint a hitelminősítők értékelése nem mindig a valós képet tükrözi, és ezért sürgeti a betiltás lehetőségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!