Gazdaság

2011.11.25. 18:32

Olcsóbb lesz az orosz földgáz Európának

Oroszország csökkenti a Fehéroroszországnak szállított földgáz árát, egyszersmind támogatást nyújt szomszédjának egy atomerőmű megépítéséhez - közölte az orosz miniszterelnök pénteken. Vlagyimir Putyin azt is bejelentette: az európai vásárlók számára is olcsóbb lesz a földgáz jövőre az első negyedévben.

MTI

Putyin tájékoztatása szerint 2012. első három hónapjában a Gazprom 400 dollár körüli összeget fog kérni az európai ügyfelektől ezer köbméterenként, miközben novemberben átlagosan 446 dollárt fizettek az orosz földgázért.
Fehéroroszország számára ezer köbméter földgáz 164 dollárba fog kerülni 2012. első negyedévében, ez 40 százalékkal alacsonyabb a 2011 harmadik negyedévben felszámított árnál, de 2014-től már neki is piaci árat kell fizetnie. A jelenlegi, ötéves gázszerződés január 1-jén jár le.
   
Ezen kívül Oroszország 10 milliárd dollár támogatást nyújt szomszédjának egy atomerőmű megépítéséhez, a hitelt tíz évre kapja.

A Gazprom a tervek szerint az idén 152 milliárd köbméter földgázt exportál Európába. A Gazprom biztosítja az európai gázszükséglet 25 százalékát. Ennek 80 százaléka Ukrajnán keresztül jut el az európai fogyasztókhoz, 20 százaléka pedig Fehéroroszországon át kerül Németországba, Lengyelországba és Litvániába.
   
A Gazpromnál csütörtökön közölték, hogy az orosz gázipari cég megvásárolja a fehérorosz gázvezeték-üzemeltetőt. Ennek célja, hogy a jövőben ne fordulhasson elő fennakadás az orosz gázexportban Nyugat-Európába - jelentette be az orosz cég vezérigazgatója.
   
A legnagyobb orosz cégnek már eddig is 50 százalékos részesedése volt a Beltransgazban. A fennmaradó 50 százalékért a hírek szerint 2,5 milliárd dollárt fizet a Gazprom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!