Gazdaság

2012.01.02. 08:09

Wellink szerint veszélyes játékot űz az EKB

Kritikával illette az Európai Központi Bank (EKB) által bevezetett új, hároméves likviditási eszközt Nout Wellink, egykori holland jegybankelnök, az EKB kormányzótanácsának korábbi tagja egy hétfőn megjelent lapinterjúban.

MTI

Wellink a Het Finanieele Dagblad hétfői számában abbéli véleményének adott hangot, hogy az új likviditási eszköz lejárati ideje túl hosszú, és túl nagy segítséget ad a bankrendszernek. Úgy fogalmazott: "ez nem likviditási, hanem fizetőképességi támogatás".

A holland szakember szerint hibás lépés volt Mario Draghi, az EKB elnöke részéről, hogy felvetette: a bankok államkötvényeket vásárolhatnak az alacsony kamatszintek mellett folyósított pénzzel. "Nagyon kockázatos, ha a bankok ezzel az olcsó pénzzel finanszírozzák az államokat" - mondta Wellink.

A frankfurti szervezet december 21-én 489,19 milliárd eurót helyezett ki új, hároméves banki likviditási eszközének első tenderén.

Az EKB kormányzótanácsa december eleji kamatdöntő ülésén határozott egy új, három éves lejáratú likviditási tender meghirdetéséről a bankszektor várható közép távú likviditási gondjainak enyhítése érdekében. Mint Mario Draghi, az EKB elnöke akkor elmondta, az euróövezeti bankok 2012 első negyedévében jelentős likviditási gondokkal szembesülhetnek, mivel ekkor nagyobb összegben járnak le közép távú (átlagosan 3,5 éves lejáratú) banki kötvények.

Az aukción rögzített kamatszint mellett teljes kihelyezéssel ajánlott likviditást az EKB. A hároméves tender keretében szerzett források esetében egy év után visszafizetési opcióval rendelkeznek a bankok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!