Gazdaság

2012.03.13. 08:42

Megkezdődött az EU-pénzügyminiszterek találkozója

Megkezdődött kedd délelőtt az európai uniós tagországok pénzügyminisztereinek találkozója Brüsszelben, az ülés napirendjén szerepel az a javaslat is, hogy az EU részlegesen függessze fel a Magyarországnak járó jövő évi kohéziós keret felhasználhatóságát.

MTI

A Magyarországgal kapcsolatos napirendi pontról hivatalosan az ország ellen túlzott deficit miatt folyó eljárás keretében, az Európai Bizottság javaslatára tárgyalnak a miniszterek.

Februári előterjesztésében az Európai Bizottság arra emlékeztetett, hogy januárban már megállapította a hatékony deficitcsökkentő lépések hiányát Magyarország részéről, és javasolta a túlzott deficit miatti eljárás felgyorsítását, amit a pénzügyminiszteri tanács akkor el is fogadott. A testület szerint a kohéziós keret részleges felfüggesztése ösztönzőleg kell, hogy hasson a megfelelő lépések kidolgozására.

A keddi ülést megelőzően Brüsszelben az volt a többségi várakozás, hogy a miniszterek jóváhagyják a javaslatot.

A felfüggesztés mindazonáltal még ebben az esetben is csak akkor valósul meg a gyakorlatban, ha az uniós illetékesek a várhatóan szeptemberi határidőig sem állapítanak meg elégséges előrehaladást a hiány leszorítása felé.

A magyar kormány illetékeseinek korábbi nyilatkozataiból az derül ki, hogy a kabinet nem számít a kohéziós keret hozzáférésének tényleges korlátozására, bármi legyen is a keddi uniós döntés.

Az EU-pénzügyminiszterek a magyar téma mellett foglalkoznak a pénzügyi tranzakciókra kiróható illetékkel is, amelynek uniós bevezetését az Európai Bizottság és több tagállam is szorgalmazza. Az ülésen elnöklő Margrethe Vestager Hansen mindazonáltal a találkozó előtt azt mondta, hogy döntésre ebben a témában nem számít.

Foglalkozik a tanács a most bevezetett pénzügyi "riasztási" rendszerrel is, amelynek az a rendeltetése, hogy időben figyelmeztessen a makrogazdasági egyensúlyhiány veszélyére az egyes tagországokban. Napirenden szerepel emellett a március eleji állam- és kormányfői EU-találkozó, valamint a múlt havi pénzügyminiszteri szintű G20-ülés döntéseinek áttekintése.

A brüsszeli miniszteri értekezlet a tervek szerint a kora délutáni órákban fejeződik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!