Gazdaság

2012.07.16. 04:32

Aratás: jó pár napig kedvezett az idő is

Felgyorsította a kalászosok érését az elmúlt időszak rendkívül száraz és meleg időjárása, az őszi árpa betakarítása a teljes öt és félezer hektáron befejeződött.

Peltzer Géza

Felgyorsította a kalászosok érését az elmúlt időszak rendkívül száraz és meleg időjárása. A megye gazdaságai az őszi árpa aratását már június harmadik harmadában megkezdték, a termést adó közel öt és félezer hektár aratása befejeződött – tudtuk meg Lukács Zoltántól, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága főfelügyelőjétől. A termésátlag megközelíti a 3,9 tonnát hektáronként. A hozamokban területenként rendkívül nagy (2,5-6 tonna közötti) szórás mutatkozik. A termés összességében közepes, ám az időjárást figyelembe véve felülmúlta a várakozásokat. Jó egy hete az őszi búza betakarítása is tart.

A Vas megyében közel 39 ezer hektáron termesztett kenyérgabonából eddig mintegy 16 ezer hektár aratásával végeztek a gazdálkodók, az adatok szerint 4,0 tonna/hektáros az átlagtermés, ami közepesnek mondható. Az őszi búza eddig az előzetes várakozásoknál gyengébben teljesít, míg az őszi árpa elért termésátlagai jobbak a vártnál – ennek az az oka, hogy az őszi búzánál korai éréscsoportba tartozó, illetve a gyengébb víz- és tápanyag- gazdálkodású, kisebb hozamokat ígérő területek betakarítását kezdték el a termelők. Készleten lévő gabona nincs a megyében, az új betakarítású gabonák raktározása a rendelkezésre álló tárolókapacitás bevonásával biztonságosan megoldható, a nyári betakarítási időszakban raktározási gondok nem várhatóak. A repce betakarítása 95 százalékon áll. A közel 20 ezer hektáron 2,5 tonna hektáronkénti termést produkált a repce, magasan a gazdák várakozása felett – tette hozzá a szakember.

Az Ostffyasszonyfai Petőfi MGSZ elnöke, Mátyás István örül, ha az állatállománynak elegendő takarmány terem idén a szövetkezet földjein.

– Most már körülbelül 200 milliméternyi csapadék hiányzik a földekből, a növénykultúrák mindent megkaptak, amire szükségük volt, de a csapadékhiány miatt a szójatermés gyenge, a búza is csak 3,6–4 tonna termést ad hektáronként. Nem jobb a tirtikálé és az őszi árpa sem – panaszolja az elnök. – Borzasztóan néz ki a kukorica és a lucerna is – teszi hozzá.

– Jákon mindig esett egy kis csapadék, amikor nagyon nagy szükség volt rá, úgyhogy a csapadékkal szerencsénk volt – tudtuk meg Horváth Mihálytól, a Jáki Agrár Kft. ügyvezetőjétől.

A kft. területein gyakorlatilag végeztek az aratással, levágtak 301 hektár őszi búzát, 255 hektár repcét, 107 hektár őszi árpát és 30 hektár tavaszi árpát. Az előzetes eredmények szerint a búza 5 tonna fölött teljesít, a repce 3,3 tonnát hoz hektáronként, az őszi árpa 4,5 tonnát.

– Nagyon jó minőségűek a panaszoljáki földek, jók ezek az eredmények – folytatta az ügyvezető. – A csapadékhiány körülbelül 150 milliméter eddig, a kultúrák megkaptak mindent, amire szükségük volt, növényvédőszert, műtrágyát – ennek köszönhető, hogy jó lett a termés ebben az aszályos időszakban is. Nekünk a legnagyobb gondot mostanában a vad okozza. Nagyon sok a vadkár, emiatt nem is merünk kukoricát, napraforgót vetni. Újabb és újabb területeket kell bekerítenünk igen jelentős költséggel, hogy megóvjuk a termést.

Jó termésrôl számoltak be Chernelházadamonyáról is. Bodorics Pál, a Répcevölgye 2001 Kft. ügyvezetője elmondta, a búza termésátlaga 5,5–6 tonna lesz hektáronként, a repcéé négy tonna körüli, ami felülmúlja a várakozásokat. Különösen annak fényében jók az eredmények, hogy itt 100 milliméter a csapadékhiány, novemberben, valamint február és április 8-a között egyáltalán nem volt csapadék a földeken.


Országszerte javában zajlik az aratás, az őszi búza termésátlaga eddig 3,3 és 4,5 tonna között szóródik hektáronként, és a learatott gabona minősége is vegyes, sok helyütt nem tett jót a szárazság. Több földművelésügyi igazgatóság információja szerint 50-55 ezer forint/tonna áron van kereslet az őszi búzára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!