Gazdaság

2012.10.10. 13:29

Tiltakoznak a sertéstartók a fordított áfa ellen

Vas megyei körkép - A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) ismét tiltakozik a fordított áfa bevezetése ellen, mert szerintük ez tovább rontja a termelők helyzetét.

Kiss Tamás

Az intézkedéstől a kormány mintegy 10 milliárd forintos bevétel növekedést vár el. A MOSZ álláspontja szerint a fordított áfa bevezetése pont ellentétes hatást vált ki: tovább rontja a legális termelők helyzetét, ami a sertésállomány csökkenésével és költségvetési bevételkieséssel jár. A MOSZ érvei szerint a fordított áfa nem vonatkozik a közösségen belüli beszerzésre, az importra, valamint a kompenzációs felárat alkalmazó termelőkre, ezeknél a fordított áfa nem hatékony eszköz a feketekereskedelem és az áfacsalások visszaszorítására. A fordított áfa a számlaadás elmulasztásának gyakorlatán sem változtat, a számlával történő értékesítést a fordított áfa bevezetése nem ösztönzi.

Az áfacsalások nem a hazai előállítású élősertés értékesítéskor fordulnak elő, hanem jellemzően a határokon átnyúló húsforgalmazás során, fantom kereskedelmi cégek közbeiktatásával, fiktív számlák használatával - húzzák alá. Ezen ügyletekre a fordított áfa nem alkalmazható, az unióból történő termékbehozatal ugyanis áfa mentes. Viszont az intézkedés hátrányosan érinti a legális, számlával értékesítő, adót fizető sertéstartókat, mivel a fordított áfa bevezetése következtében több milliárd forinttal romlik a likviditási helyzetük, ami több százmillió forinttal növeli a költségeiket. A keveréktakarmányok, adalékanyagok, fehérjék ugyanis nem tartoznak a fordított áfa hatálya alá. A bevezetésével az élősertés értékesítésekor a termelő már nem kapja meg az értékesítés áfáját, miközben a takarmány vásárlásnál az áfát meg kell fizetnie, amit csak 40-90 nap múlva kap vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!