Gazdaság

2013.01.07. 15:57

Bérmunkára mindig szükség van

Szombathely - A külföldi tőke alig érezte meg a gazdasági válságot Magyarországon, sőt néhány mutatót tekintve némileg erősödött is gazdasági szerepe 2010-ben 2008-hoz képest.

Péter Gyöngyi

Vas megyében 2010-ben 692 külföldi érdekeltségű vállalkozás működött, héttel kevesebb, mint 2009-ben és 23-mal kevesebb, mint 2008-ban. A csúcs ebből a szempontból 2000-ben volt, akkor 730 külföldi érdekeltségű vállalkozást tartottak nyilván a megyében  a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, tavaly december végén közzétett tanulmánya szerint. A külföldi tőkét nem elsősorban a földrajzi közelség  vonzotta sosem az országban, hiszen jelenléte Közép-Magyarországon a legerősebb most is és folyamatosan a rendszerváltás óta, és a gazdasági világválság alig érződik magyarországi jelenlétén - ez a két jelenség olvasható ki azonnal a számokból.

A külföldi érdekeltségű vállalkozások megoszlása Vas megyében. Grafika: Kelemen Attila

2010 végén összesen 29 ezer 550 külföldi érdekeltségű vállalkozás működött az országban, ebből 21 ezer 13 Közép-Magyarországon volt megtalálható  a Nyugat-Dunántúlon összesen 2628, a Közép-Dunántúlon 1677, a többi régióban nagyságrenddel kevesebb. A gazdasági válság csak csekély mértékben befolyásolta a külföldi vállalkozások számát,  de folyamatosan bővült országosan, a Nyugat-Dunántúlon ezzel szemben viszont némileg csökkent -így Vas megyében is. 2010-ben a külföldi érdekeltségű vállalkozások 77 százaléka kizárólag külföldi tőkével működött, ez 3,8 százalékponttal magasabb arány, mint 2008-ban.

A legtöbb külföldi vállalkozás a szolgáltatásban működik, így  van ez a Nyugat-Dunántúlon és Vas megyében is. A tendencia viszont az, hogy részvételi arányuk a szolgáltatásban növekszik, az iparban csökken - ezzel viszont ellentétes a folyamat a Nyugat-Dunántúlon. Ha a befektetéseket nézzük, a számok azt mutatják, hogy 2010-ben a beáramló tőke kétharmada Közép-Magyarországra irányult, ami némi erősödést jelent az egy évvel korábbihoz képest - így a befektetések 13 százalékával rendelkező nyugat-dunántúli vállalkozások súlya némileg csökkent.

A tanulmány az egy vállalkozásra jutó külföldi tőkét is vizsgálja: ebben Közép-Magyarország van a vezető helyen, és ehhez közeli helyen van régiónk is, ahol ez a mutató az országos átlag másfélszerese. Itt autó-összeszereléssel, a járműalkatrészek gyártásával foglalkoznak elsősorban a cégek, ezen a területen a vizsgált két év során jelentős kapacitásbővítések történtek.

A külföldi érdekeltségű vállalkozások 2010-ben országosan 36 milliárd 287 millió forint nettó árbevételt értek el, ez folyó áron meghaladja az előző évit, de némileg elmarad a 2008-as mértéktől. Területi bontásban azonban jelentősek a különbségek: az árbevétel 59 százalékát budapesti, illetve Pest megyei vállalkozások adják, a nyugat-dunántúliak csak 8,1 százalékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!