Gazdaság

2013.01.09. 16:52

Nőtt a vendéglátók bevétele

Vas megyei körkép - A vendéglátók az első kilenc hónapban együttesen 12 milliárd forint bruttó bevételt könyveltek el, folyó áron 6 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

Kiss Tamás

A Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartása szerint a tavalyi esztendőben a korábbinál mérsékeltebb forgalom miatt romlott a vasi vendégházak kihasználtsága, de még így is felülmúlta az országosat.

Az üzemeltetők az I-III. negyedév folyamán a szobák 46 százalékát, a férőhelyek háromtizedét tudták hasznosítani. A statisztikai kimutatások szerint átlagosnál magasabb lekötéssel üzemeltek a legalább háromcsillagos hotelek, a gyógy-, a wellness- és az apartman-szállók. Az ötcsillagos szállodákban, a garni- és a kastélyszállókban javult a kapacitás-kihasználtság, azonban ezek az egységek szerény mértékben részesedtek a forgalomból.

 

A turizmus életét az utalványrendszer átalakítása is befolyásolja. Fotó: Kiss Teodóra

 

Az adatokból ugyancsak kiderül, hogy a  visszafogottabb kereslet ellenére nőtt a szálláshelyek bevétele, mivel a szállásdíjból és a kiegészítő szolgáltatások értékesítéséből nagyobb összeget realizáltak.

A Vas megyei vendéglátók a tavalyi év első kilenc hónapjában együttesen 12 milliárd forint bruttó bevételt könyveltek el, folyó áron 6 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

A teljes összeg felét kitevő szállásdíjból 440 millió forinttal, a 18 százalékát képviselő kiegészítő szolgáltatások értékesítéséből 494 millió forinttal, az egytizedét adó vendéglátásból pedig 70 millió forinttal több bevétel származott, mint 2011 hasonló időszakában.

A hazai forgalomban felhasználható, 2012-től már nem igényelhető üdülési csekk a belföldi bruttó szállásdíjnak már csak 7,8 százalékát tette ki. Az említett utalványt felváltó Széchenyi Pihenőkártya piaci részesedése viszont fokozatosan növekedett.

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint tavaly szeptember végén a Vas megyében üzemelő vendégházak héttizede elfogadta fizetőeszközként a SZÉP-kártyát, és az utalvánnyal kiegyenlített 483 millió forint értékű szolgáltatás a hazai szállásdíj egyötödét jelentette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!