Gazdaság

2013.02.12. 21:32

Kedvező munkaerő-piaci helyzet Vas megyében

Az előző évben egy harmaddal csökkent a cégek által bejelentett, nem támogatott álláshelyek száma.

Kiss Tamás

Vas megye továbbra is az egyik legkedvezőbb munkaerő-piaci helyzetű térség, derült ki a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja által tartott keddi tájékoztatón.

Rodler Tamás igazgató elmondta, hogy a területi rangsorban az év első két hónapjában a negyedik helyen állt a megye, márciustól pedig Győr-Moson-Sopron megye és a főváros után Vas megyében volt a harmadik legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, amely a tavalyi évben havonta átlagosan 6,7 százalék volt, az előző évinél 1,0 százalékponttal alacsonyabb.

A tavalyi évben 15 ezer 968-an léptek be a nyilvántartási rendszerbe, 1,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Pályakezdőként 2013 fő regisztráltatta magát, 18,3 százalékkal több, mint a megelőző évben. A regisztráltak zöme (56,9 százaléka) nem volt jogosult ellátásra. Ami jó hír: az elmúlt évhez képest 2012-ben 4 százalékponttal alacsonyabban alakult a tartósan állást keresők aránya.

Ezek után arról, hogy a 2009-es jelentős visszaesés után évről évre több üres álláshelyet jelentettek be a munkáltatók. A növekvő tendencia 2012-ben megállt, az év során összesen 10 ezer 515 üres állást jeleztek a foglalkoztatók, 11,8 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. A visszaesés a nem támogatott állások körében történt, 2012-ben az előző évhez képest egyharmaddal csökkent az elsődleges munkaerőpiacon kínált munkalehetőségek száma. Ezzel szemben a támogatott álláshelyek száma mintegy 25 százalékkal meghaladta az előző évit. És még egy érdekes adat: az előző évben összesen 105 ezer 381 ügyfélkapcsolatot létesített a munkaügyi szervezet.

A keddi programzárón Kun-Pál Ágnes projekt menedzser elemezte a projekt érdemi tapasztalatait (Fotó: Benkő Sándor)

Ugyancsak kedden egy igencsak fontos, a társadalmi megújulás operatív program által támogatott, a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítését szolgáló program záróeseményére is sor került. A munkaügyi központ által megvalósított programba Vas megyében 327-en léptek be. Ők egyéni (egyebek mellett képzési, munkába járási) támogatáshoz és számos (például álláskeresési,pszichológiai, munkaerőpiaci) tanácsadási szolgáltatáshoz juthattak hozzá, másrészt az őket foglalkoztató munkáltatók is segítséget kaptak, például a bérek kifizetéséhez.Jelenleg 88 főről mondható el, hogy munkáltatója immár támogatás nélkül 180 napot meghaladóan foglalkoztatja, ez a szám azonban az elkövetkezendő fél évben várhatóan a duplájára emelkedik, és ez mindenképpen előremutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!