Gazdaság

2013.03.26. 14:32

Rudolf Wiedner megyei elismerést kapott

Sárvár - A március 15-ei megyei ünnepségen Vas Megye Gazdaságáért díjjal ismerték el Rudolf Wiedner tevékenységét.

Nagy Ildikó

Az osztrák üzletember  több más cég mellett  a Sárvári HUKE Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. A palackokból mosott darálékot állítanak elő Huszonhárom éve foglalkozik hulladékgazdálkodással, huszonegy éve tevékenykedik Magyarországon, és ez alatt az idő alatt ötmilliárd forintot fektetett be itt. Egyetlen fillér állami támogatás nélkül épített cégbirodalmat  Rudolf Wiedner, aki a régióban ötszáz (ezen belül Sárváron több mint száz)  embernek teremtett munkahelyet.

Egy Feldbach melletti, ötszáz lelkes kis faluban nőtt fel, ahol az öt hektár földet művelő családban megszokta, hogy semmi nem veszhet kárba, mert természetes volt, hogy  a lehullott gyümölcsből lekvár lett, ha pedig elromlott az egyik gép, akkor meg kellett szerelni.

Rudolf Wiedner (középen)  az ünnepségen feleségével és Szijártó Lászlóval, a cég kereskedelmi vezetőjével. Fotó: Benkő Sándor

Rudolf Wiedner tervező mérnöknek tanult. Mindössze tizenkilenc esztendős volt, amikor egy bécsi szakkiállításon meghallotta, hogy egy liechtensteini cég képviselője  panaszkodott, mert sehol nem talált olyan gépet, amellyel a vasúti sínek között lévő, az évek során összetömörödött kavicsokat fel lehetett volna lazítani. Rudolf Wiedner két nap múlva letette az asztalra a gép terveit.

Az innováció napjainkban is fontos az általa irányított  cégcsoport életében,  büszkén említi, hogy a sárvári telepükön a legmodernebb technológiával hasznosítják a szelektíven begyűjtött hulladékot. És bár az is fontos, hogy a fürdővárosban immár teljeskörű a szelektív hulladékgyűjtés, az végképp elismerésre méltó, hogy a hulladékot számos módon  részben saját üzemeikben  hasznosítják. A Sárváron 2008 óta működő PET hasznosító üzemben például a palackokból mosott darálékot állítanak elő, amelyből újra  PET palackot gyártanak vagy textilszál készítéséhez használják fel. De Rudolf Wiedner büszkén mutatja azt az ugyancsak hulladékból készített  tetőcserepet, amelynek összetételén és tökéletesítésén három és fél évig gondolkodott. Megérte: az időjárás viszontagságainak is ellenálló  tetőcserép iránt nagy a külföldi kereslet.
Rudolf Wiedner  már több kitüntetést kapott: egyebek között Celldömölk és Sárvár városától, a Vas megyei  és az osztrák gazdasági kamarától. A munkában is társául szegődött magyar feleségével  és kisfiával Celldömölkön élő üzletember  aki kiválóan beszél magyarul  március 15-én a Vas Megye Gazdaságáért díjjal gazdagodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!