Gazdaság

2013.06.18. 16:49

Áprilisban tovább nőttek a munkabérek

Címkék#munkabérek

A KSH gyorstájékoztatója szerint a bérek vásárlóerejének növekedése az év negyedik hónapjában is töretlenül folytatódott. Az előrejelzések szerint a trend nem változik.

Kiss Tamás

A statisztikák szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2013 áprilisában 230 ezer forint volt a nemzetgazdaságban, amely 4,5 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A nettó bér,  mely 150 ezer 653 forintot tett ki,  5,9 százalékkal nőtt 2012 áprilisához viszonyítva, amely azonban nem veszi figyelembe a gyermekek után járó családi adókedvezményeket. Az áprilisban mért 1,7 százalékos éves inflációval számolva több mint 4 százalékkal emelkedtek a reálbérek.

Áprilisban a versenyszférában mért havi bruttó átlagkeresetek 5,5 százalékkal, míg a nettó bérek 7 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szerveknél teljes munkaidőben foglalkoztatottak,  közfoglalkoztatottak nélkül számított  átlagos bruttó keresete 4,5 százalékkal emelkedett 2012 áprilisához viszonyítva, míg a nettó keresetek 5,4 százalékos emelkedést mutattak. A KSH statisztikái alapján tovább folytatódik a január óta tartó kedvező trend, mely során az alacsony inflációs környezetben emelkednek a reálbérek. A keresetek vásárlóerejének növekedése fontos hajtóereje lehet a lakossági fogyasztás bővülésének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!