Gazdaság

2014.02.05. 18:05

Növényvédelmi konferencia: idéntől előírás az integrált gazdálkodás

Az integrált növényvédelemről rendeztek kétnapos konferenciát az Új-Ebergényi-kastélyban. A rendezvényre több mint százötven gazda, szakelőadók és növényvédelemmel foglalkozó cégek érkeztek.

Peltzer Géza

Talán sosem parkolt annyi autó az Új-Ebergényi-kastély körül, mint szerdán: a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezete, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatósága, valamint a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága (NTI) által közösen rendezett, az integrált növényvédelemről szóló konferenciára több mint 150 gazda, számos cég és szakelőadó érkezett. Szabó Levente, a Vas Megyei Kormányhivatal NTI igazgatója elmondta:

– Az integrált növényvédelem az unióban nem ismeretlen fogalom. A kifejezés lényege, hogy a növények egészségi állapotát nemcsak a növényvédőszeres beavatkozástól kell figyelni, hanem előzőleg már biztosítani kell, hogy jó, erőteljes állapotban legyenek. Ehhez az agrotechnikai eszközöket úgy kell alkalmazni, hogy a növények minél ellenállóbbak legyenek, és a legkevesebb növényvédőszer felhasználásával érhessünk el jó terméshozamokat. Ez kezdődik azzal, hogy mindegyik termőhelyre a legmegfelelőbb növényfajtát választjuk ki, a termőtalajt folyamatosan jó állapotban tartjuk, és megfelelő agrotechnikát választunk. És csak ez-után jön a megfelelő, környezetkímélő növényvédő szer.

Both Gyula, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke hozzátette:

– Január elsejétől már hazánkban is kötelező az integrált gazdálkodás, de erre a gazdák még nem eléggé készültek fel. Olyan előadások hangzanak el itt a két nap során, amelyek ebben kívánnak segíteni a vasi gazdáknak. Több hasonló rendezvény követi majd a mostanit, a megye több pontján road-show-szerűen kívánjuk megszervezni ezeket. A mostani célja, hogy a fő jogszabályokat ismertessük a gazdákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!