Gazdaság

2014.03.04. 10:49

Adózás internetes eladás esetén

Az internetes kereskedelem terjedésével egyre többen értékesítik ingó vagyontárgyaikat, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell adózni az így keletkezett jövedelem után.

Peltzer Géza

A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságnak szóvivője, Kovács Mária elmondta: a fizetendő adó megállapítása során lényeges annak eldöntése, hogy az értékesítés gazdasági tevékenységnek tekinthető-e vagy sem. A háztartásban feleslegessé vált, saját használatra vásárolt vagy ajándékba kapott, örökölt tárgyak alkalomszerű értékesítése esetén nem beszélhetünk gazdasági tevékenységről. Ilyen esetben a NAV-hoz sem kell bejelentkezni és a bevételt is csak akkor kell bevallani, ha az éves szinten meghaladta a 600 ezer forintot. Ebből le lehet vonni a vagyontárgy megszerzésére fordított összeget, az átruházással kapcsolatos kiadásokat, és az így keletkező jövedelem után kell adót fizetni. Amennyiben a megszerzésre fordított összeg nem állapítható meg, a bevétel 25 százalékát kell jövedelemnek tekinteni. Ha a jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot, nem kell adót fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!