Gazdaság

2014.04.27. 13:50

A fuzárium idén is támad

A kalászosokat és a kukoricát igen sokféle gombakártevő károsítja tenyészidejük alatt, melyekre mindig egyes kiemelkedően fertőző évjáratok hívják fel a szakma és a lakosság figyelmét.

Peltzer Géza

– Korábban már többször jeleztem, hogy milyen nagy port vert fel, hogy a Cerbona a Durilló és Durum nevű termékeit a magas toxinszennyeződés miatt kénytelen volt levenni a boltok polcairól a 2010-es években. A figyelem a „fuzáriumprobléma" iránt jelentősen megnőtt. Ez a tény megviselte a magyar gabonapiacot is. A vevők sokkal óvatosabbakká váltak és vissza-esett a teljes kiőrlésű péktermékek kereslete és piaca – figyelmeztet dr. Márkus Antal szaktanácsadó.

Óriási jelentősége van annak, hogy egészséges gabona jusson minden évben a magtárakba. Fotó: VN-archv/Benkő Sándor

Az elmúlt években a fuzárium fertőzés mellett rendszeres volt a vörösrozsda, valamint évről évre a pirenoforás levélfoltosság kártétele is. A csapadékosabb évjáratokban az egyéb gombabetegségek felszaporodását is bizton várhatjuk.

– Megyénkben a gabonafélék vetésterülete rendszeresen megközelíti a 100 ezer hektárt, mely a szántóterületünk több mint 60 százaléka! Ez a tény előrevetíti, hogy az elővetemény-használatunk így nem lehet optimális, tehát nagy területeken kerül gabona gabona után!

– A búza és az árpa betegségei közül meg kell említeni a lisztharmatot, a szeptóriás levél- és pelyvabarnulást, a helminospóriumos levélfoltosságot, a pirenoforás levélfoltosságot, a hálózatos levélfoltosságot, a rozsdabetegségeket, valamint a búzakalász „rettegett" betegségét a fuzáriumot. A fuzárium sok gazdanövényű kórokozó, melynek tüneteit 17 faj együttes fertőzése is eredményezheti. Gyakran jelentkezik súlyos járványként, melyre az idén is jó esély van, a rozsdafertőzés és a pirenofórás levélfoltosság járványos megjelenése mellett. Búzatermesztésünkben főleg a Fusarium culmorum, F.graminearum, F.avenaceum, és a F.poae van jelen, melyek az elhalt szármaradványokon és az élő növényeken is megélnek és a kalász fertőzése mellett úgynevezett mikotoxinokat termelnek. Ezek közül kiemelném a DON (dezoxinivalenol), NIV(nivalenol), a ZEA(zearelenon) és a DAS (diacetoxi-szcripenol) toxinokat. A toxint tartalmazó búza, kukorica kereskedelmi értéke gyenge vagy eladhatatlan. Ezek a toxinok az embernél a májat, vesét károsíthatják, újabban rákkeltő hatásuk is felmerült. A takarmányba kerülve az állatoknál szaporodás-biológiai, illetve laktációs gondokat okozhatnak. Hogy a toxin tartalom gond és egyre nagyobb rá a figyelem jelzi, hogy az EU már 2005-ben meghozta az 587/2005-ös rendeletét, mely meghatározta a maximális DON (1,25 ppm) és ZEA (0,1 ppm) tartalmat. Ezek a szintek tovább szigorodtak, ma a DON 0,75 ppm, a ZEA 0,075 ppm.

A legfontosabbak tényezők, amelyek kedveznek a fertőzésnek: az időjárás, az elővetemény, a fajta, a talajmunka, a műtrágyahasználat, a növényvédelem. Ha csapadékos az év a kalászolás és érés között, és az elővetemény kukorica, nem szántottunk, csak tárcsáztunk, kevés a nitrogén, megkésett, vagy szakszerűtlen a növényvédelem: a fertőzés szinte bizonyos.

– Az időjárás tekintetében nincs mit tennünk, de a többi rajtunk is múlik. Ma még kimondottan ellenálló vagy toleráns fajtáink nincsenek. Az elővetemény megválasztásával, forgatásos mélyműveléssel, optimális műtrágya használattal és növényvédelemmel a fertőzés jelentősen csökkenthető. A növényvédelmi kezelések célja a növény egészségesen tartása, mely munkát folyamatosan végeznünk kell. Először a növényt, majd a kalászt kell célzottan, lehetőleg duplaréses fúvókákkal permeteznünk, hogy a fedés jó legyen. A szakma úgy tartja, hogy levélbetegségek, rozsda ellen a legjobb hatásúak az azol és strobirulin típusú hatóanyagok gyári kombinációi. (pl.: epoxikonazol+piraklostrobin, ciprokonazol+azoxistrobin). Megelőző jelleggel az azol kombinációkkal is hatékonyan védekezhetünk (pl.: epoxikonazol+fenpropidin, epoxikonazol+fenpropimorf+metrafenon, ciprokonazol+propikonazol+klórtalonil. Fuzárium ellen célzottan alkalmazható és a kialakult vagy kialakulófélben lévő gombatoxin szintet csökkentő új készítmények az epoxikonazol+ metkonazol és a tebukonazol+ prokloráz gyári kombinációi, mindkettőt kiemelten javaslom!

A legalább két alkalommal történő védekezes vezethet csak eredményre. A növényvédőszer-gyártók egyik piacvezetője 2013-ban forgalomba hozott Magyarországon akkor egyedülállóan egy, a kukoricában alkalmazandó gombaölő szert (piraklostrobin+epoxikonazol), mely a fuzárium és egyéb toxintermelő fajok ellen hatásos védelmet jelent, valamint zöldítő, „juvenilizáló" hatása révén a kukorica termését is kedvezően befolyásolhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!