Gazdaság

2014.04.01. 13:50

Támogatás a falvaknak

Vas megye - Az adósságkonszolidációból kimaradt települések a Belügyminisztériumtól kaptak támogatást.

Kupi Györgyi

Az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatoknak március 6-áig lehetett pályázni belügyminisztériumi támogatásra. Az országban egyetlen település kivételével mind a 1176 érintett önkormányzat megtette. Ezek közül a kétezer lélekszám alatti települések pályázatait bírálták el első körben. Az 1018 érintett önkormányzat közül 1017 részesül összesen 8,7 milliárd forintnyi fejlesztési támogatásban – áll a Belügyminisztérium honlapján.

A Magyar Államkincstár múlt heti tájékoztatóján Magyarné Vadász Irén, a Magyar Államkincstár Vas megyei Igazgatóságának vezetője arról tájékoztatott, hogy a megyében 134 település részesült ebben a támogatásban.

A száz lakosnál kisebb települések maximum 1,5 millió forintos, míg az 1001-2000 közötti lélekszámú település legfeljebb 20 milliós támogatásra pályázhattak.

Megvan a helye a pénznek, éppen jókor jött – nyilatkozták a támogatási szerződés aláírásakor a települések elöljárói. Felvételünkön (elöl) Tar János, Virág János és Kollarits Kornél. Fotó: Horváth Csaba

A Belügyminisztérium honlapján található lista szerint Vas megyében húszmillió forintos segítséget kapott Torony, Szentpéterfa, Rábapaty, Nárai, Lukácsháza, Gyöngyösfalu, Balogunyom, az összes település építési beruházásra fordítja a pénzt. A támogatási szerződések megkötésére a múlt héten került sor. A sajtó előtt három település, Pusztacsó, Gyöngyösfalu és Lukácsháza polgármestere írta alá a kontraktust. Mindegyik elöljáró úgy nyilatkozott, hogy nem kérdés, mire költik a pénzt, megvan már a helye.

A kisebb települések közül többen eszközvásárlásra és települési rendezési terv készítésre is költenek a 19,5 millió és a 1,5 millió forint közötti összegből. Az adósságkonszolidációban részt nem vett, 2000 főnél nagyobb településeknek nyújtott támogatásból a megyében Jánosháza részesült, negyvennégy millió forintot kért építési célra, amelyet meg is kapott.

Ezek a települések azért részesültek most belügyminisztériumi támogatásban, mert nem volt tartozásuk, így kimaradtak az adósságkonszolidációból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!