Gazdaság

2014.10.08. 19:09

Tovább csökkent az állatállomány

Szombathely – A megye haszonállat-állománya az országossal ellentétben kedvezőtlen irányba változott az utóbbi időszakban.

Peltzer Géza

A tyúkfélék, a lúd és a pulyka kivételével a főbb fajok száma június 1-jén nem érte el az egy évvel korábbit. A szarvasmarhák 26 ezres létszáma 5,1 százalékkal csökkent, és az állomány 46 százalékát adó tehénállomány is hasonló arányban fogyott. A 28 ezer sertés 15 százalékkal volt kevesebb, mint 2013 azonos időpontjában, a hízóalapanyag-utánpótlást biztosító anyakocák száma (2 ezer) ennél kisebb mértékben, 5 százalékkal csökkent.

A megyében száz hektár mezőgazdasági területre 16 szarvasmarha jutott, akárcsak országosan, a sertésekre vonatkozó mutató (17) viszont a hazainak mindössze a háromtizedét érte el. A Vasban június 1-jén istállózott 1,3 millió tyúkféle 4,9 százalékkal volt több, mint egy évvel ezelőtt, az állomány 18 százalékát kitevő tojók száma viszont 7,7 százalékkal csökkent. A pulykahízlalás népszerűsége viszont nőtt, a létszám a nyár elején meghaladta a 600 ezret, ami a hazai állomány 23 százalékát adta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!