Gazdaság

2015.01.06. 19:25

A vasárnapi kiszállítás is tilos - A kormány úgy tűnik bezárt egy újabb kiskaput

Vasárnaponként élelmiszert rendelni sem lehet majd. Az egyedüli lehetőség a kisboltokban rejlik, és a családi vállalkozásokban.

Budai Dávid

A vasárnapi boltbezárással kapcsolatban sokan kifejtették már aggályaikat, kezdve a munkahelyek tömeges elvesztésétől, a vasárnapi ebéd veszélybekerüléséig.

Akik üzletet láttak a március tizenötödikétől vasárnaponként rendszeresen éhező Magyarország élelmezésének megoldásában, azok jobban teszik, ha még nem kezdik el kiépíteni a csomagküldő szolgáltatásukat. A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint a boltok ugyanis nem szállíthatják ki az árut, mert az már kereskedelmi tevékenységnek minősül. Rendelni persze szabad vasárnap is, ám a szállítás 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg. Ennek oka, hogy a törvény hatálya kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki.

Mi ugyan nem juthatunk élelmiszerhez, a boltok ellenben igen, vagyis a tárca szerint a boltokba lehet vasárnap és a nyitva tartási időn kívül is árut szállítani, mert ez szükséges ahhoz, hogy működni tudjanak.

Felmerül a kérdés, hogy azok a kisboltok, amelyek a jogszabály szerint nyitva tarthatnak vasárnap, végezhetnek-e házhoz szállítást. Esetleg egy olyan webshop létrehozása ördögtől való gondolat-e, ahol csak a tulajdonos és családtagjai végzik az áruk összekészítését, csomagolását és kiszállítását. A minisztérium ezekben a kérdésekben nem fogalmaz világosan, így lehet, hogy mégis jó gondolat már most kiépíteni a kiszállítós bizniszt, de kizárólag csak családilag.

Mivel Ausztriában nem gondolkodhatunk, így maradnak a kisboltok. Információink szerint Szombathelyen és Sárváron is lesz legalább egy bolt, ami nyitva lesz vasárnap is. Nem elképzelhetetlen, hogy a piaci rést azok a boltok fogják betömni, amelyek kizárólag vasárnapi nyitvatartásra rendezkednek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!