Gazdaság

2015.06.23. 17:29

Sörnek számít, ha citromos?

Körkép - 15 citromos söritalt vizsgált legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A mintegy két hónapig tartó teszten a négy legnagyobb hazai gyártónál helyszíni ellenőrzés is volt.

Az alapanyagok, gyártási folyamatok és késztermékek vizsgálatát egyaránt magába foglaló akció során kifogásolnivalót nem talált a hivatal.

A négy legnagyobb hazai sörgyár ellenőrzése során a felügyelők a gyártástechnológia teljes folyamatát vizsgálták a termék előállításától a kiszerelésen át a raktározásig. A szakemberek nem csupán a citromos söritalból vettek mintát, hanem az alapanyagul szolgáló sörből, malátából, gyümölcssűrítményből és kukoricadarából is. A csomagolóanyag szintén kiemelt jelentőséggel bír, így természetesen nem maradhatott el ennek kontrollja sem. A sörös doboz és tető összkioldódási vizsgálatának eredménye megfelelő volt, valamint az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagokból kioldódó fémek mennyisége is a kimutathatósági határ alatti értéket mutatott.

Az ellenőrök vizsgálták a gyártmánylapnak (termék specifikációnak) való megfelelőséget, amely során nem volt kifogásolható termék. Izotóp-arány vizsgálat alapján megállapítható, hogy a megengedett mennyiségnél nagyobb mértékű pótanyag felhasználás nem történt, továbbá valamennyi esetben megfelelően tüntették fel a pótanyagokat.

A citromos söritalként árult termékeket nem tekinthetjük ízesített sörnek, sokkal inkább üdítő és sör keveréke a jó meghatározás, hívhatjuk sörkeveréknek, sörmixnek, sörtartalmú italnak vagy söritalnak.

Nyár elején megnyugtató a hír, hogy az ellenőrök is elégedettek voltak a minőséggel   Fotó: Szendi Péter

A kedveltségi vizsgálatokon a tesztelők 15 hazai, valamint egy Ausztriában forgalmazott citromos söritalt kóstoltak, köztük egy-egy termék üveges és dobozos változatát is. A kóstolás ismét vakon történt. Az italok jellemzőit ötfokú skálán értékelték. A megjelenést, az illatot, az ízt, a gyümölcsös karaktert és az összbenyomást pontozták, amely szempontok alapján a dobozos Gösser Natur Radler végzett az élen. Második lett a Borsodi Friss Citrom, harmadik helyen pedig az üveges Gösser Natur Radler zárt.

Kedveltségi vizsgálatokon laikusok és szakértők egyaránt képviseltették magukat: a Budapesti Corvinus Egyetem, a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ), a NÉBIH, az FM szakemberei és átlagos fogyasztók is kóstoltak. A sörkóstolás egyik érdekessége, hogy a borkóstolás szokásaival ellentétben le is kell nyelni a kortyot, mert a sörökre jellemző kesernyés íz a garat táján érvényesül.

A kóstolás ezúttal is vakon történt. Az italok jellemzőit egy ötfokú skálán értékelték a kóstolók: a megjelenést, az illatot, az ízt, a gyümölcsös karaktert és az összbenyomást pontozták.

Számos licenszsör kapható Magyarországon, melyeknek bárhol a világon teljesen azonosnak kell lenniük. Éppen ezért a kedveltségi vizsgálaton a 15 hazai forgalmazású citromos söritalon kívül tesztelték a legnagyobb mennyiségben gyártott Gösser Nature Radler Ausztriában forgalmazott verzióját is.

A két termék közel azonos pontszámot kapott, a rangsorba viszont csak a laboratóriumi teszteken is átesett magyar változat került be.

A citromos söritalokra jellemző, hogy bennük az üdítőital aránya magasabb, mint a söré, így az érzékszervi vizsgálatok során a sörre jellemző érzékszervi tulajdonságok kevésbé domináltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!