Gazdaság

2016.03.22. 19:04

Az allergiásoknak is kedvezne, ha fellendülne a legeltetés Vasban

Vasvár - A juh- és báránytenyésztés, annak története és gazdasági haszna volt a Második Vasvári Bárányfesztivál konferenciájának középpontjában. Az egészségügyi kiadásokat is lehet csökkenteni legeltetéssel, és amerikai exportról is volt szó.

Bakos Ágnes

- 1835-höz és Széchenyi Istvánhoz kötjük itthon az állattartás kezdetét, és sokan nem tudják, hogy itt Vas megyében, Kőszegpatyon volt Európa második juhtenyésztő telepe, 1816-től két éven át működött - kezdte előadását dr. Seregi János. Elmondta: Festetics Imre volt a kőszegpatyi tenyészet alapítója. Felfigyelt a beltenyészet káros hatásaira. Nem mellékesen a mendeli genetikát 47 évvel megelőzve írta le a genetikai törvényeket, és éppen a napokban, egy bécsi konferencián fogalmazták meg, hogy ha Mendel a genetika apja, akkor a Vas megyei Festetics Imre a genetika nagyapja - számolt be a téma aktualitásáról dr. Seregi János Vasváron. A professzor egyébként egykor hegyháti állatorvosként tevékenykedett, és az ő érdeme, hogy az elmúlt években a birkák felé fordult a figyelem. Rá is fér Vas megyére, hiszen területi megoszlásban az egész országban itt tartanak a gazdák a legkevesebb juhot, de még kecskét is. A számokat Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója sorolta. Vas megyében 42 juhtenyészet működik, ez 0,5 százaléka az országban működő összes tenyészetnek. 2319 juhot nevelnek a vasi gazdák - az országban tenyésztett juhállomány 0,25 százalékát. Valamivel kedvezőbb számok, de hasonló arányok jellemzik a kecsketenyésztés vasi helyzetét is. Idén 25 éves a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség, bár a kecsketartók ernyőszervezeteként csak 2008 óta működik.

Dr. Seregi János számolt be a juhtenyésztés Vas megyei alapjairól és gazdasági potenciáljáról. Fotó: A szerző

A magyarországi állattartásnak mindössze egy-két százalékát adja a juh- és kecskeágazat, pedig nem csak a gazdasági hozadéka miatt lenne fontos - húzta alá Hajduk Péter. - A legeltetéssel rendben tarthatóak a zöld területek, úgy hogy az adott terület megőrzi biodiverzitását. S az egészségügy szempontjából is fontos: például az allergiagyógyszerek finanszírozásának egy részét is kiváltaná a legelőgazdálkodás támogatása. Hiszen nem mindegy, hogy egy fűkasza levágja a gazokat, azok pollenjeit a levegőbe engedve, vagy egy legelő állat eltünteti azokat - tett egészségügyi kitérőt az ügyvezető igazgató. Azt még megemlítette, hogy az Európai Unió támogatási rendszere ugyanannyira honorálja a kaszálást, mint a legeltetést, így pedig nem várható változás. Ami az előállított termékek piacát illeti: több szinten is bevételi forrás lehet az állattenyésztés.

- Az Európai Unió jelenleg nyolcvan százalékban önellátó juhhúsból, az uniós szinten elfogyasztott mennyiség húsz százaléka kerül ki importból. Az sem mellékes, hogy az Amerikai Egyesült Államokba korlátlanul exportálható kecske- és juhtej. Mivel nincs ilyen termék, nem vonatkozik rá vámkorlát. Hajduk Péter megemlítette: érdemes megkóstolnia annak is, akinek a gyomra érzékeny a tehéntejre, ugyanis egészen más a hatása, az íze pedig édesebb. A tej és a tejtermékek, valamint a bárány- és birkahús fogyasztásának fontos ösztönző momentuma egy fesztivál - mint amilyen a vasvári. A konferencia előadói szerint a Központi Statisztikai Hivatal mérései már kimutatják egy-egy fesztivál „erejét" az adott termék fogyasztásának ösztönzésében. Lehet, hogy Vas megye néhány év múlva már vezeti a birkahúsra vonatkozó listát? Festetics Imre biztosan boldog lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!