Gazdaság

2016.03.26. 08:12

Szeretné, ha már középiskolában fizetést kapna a gyermeke? - Mutatjuk, milyen szakmát válasszon

Megyei körkép - Emelkedett a hiányszakmák száma a tavalyi adatokhoz képest. Ennek ellenére a szakképzési helyek fele sincs betöltve a vasi iskolákban.

Simán Klára

- A tavalyi 12 helyett most húsz hiányszakmában képeznek szeptembertől fiatalokat - közölte Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. - Az építőipar területén ilyenek az ács, az asztalos, a kőműves és hidegburkoló szakmák. A gépiparban hiányszakmaként szerepel az automatikai technikus, az autószerelő, a gépi forgácsoló, a hegesztő, a karosszérialakatos, a mezőgazdasági gépész, a szerszámkészítő és a villanyszerelő.

A mezőgazdaságban hiányoznak a dísznövénykertészek, és - ahogy fentebb is írtuk - a mezőgazdasági gépészek is. A könnyűiparban a női szabók és a ruhaipari technikusok, kárpitosok találnának munkát. Az egészségügyben hiányzik a gyakorló ápoló, a gyakorló csecsemő- és gyermekápoló és a szociális gondozó és ápoló. Az élelmiszeripar területén hiányszakma a húsipari termékgyártó.

A kilencedikes Kaiser Dávid és Kaiser Ádám asztalosnak tanul


- A szakács nem hiányszakma, Vas megyében kétszer annyit képzünk belőlük, mint amennyire igénye van a piacnak, de többségük a magyar adópénzekből megszerzett tudásukat külföldön kamatoztatja - közölte az elnök. Kovács Vince hangsúlyozta, hogy a kormányzat a duális képzés bevezetésével, vagyis a gyakorlatorientált képzéssel jó irányt határozott meg. Szükséges lenne a szülőknek is átgondolni, hogy mitől és hogyan válik a gyermekük sikeressé, mi az, amivel a mai világban jobban boldogul: az elnök szerint a jó szakemberek ma komoly jövő előtt állnak Magyarországon.

Érdemes is a hiányszakmákat választaniuk a középiskolába készülőknek, mert a belépéstől kezdve egészen az iskola elvégzéséig egy alapösztöndíjban részesülnek a tanulók, sőt, a tanulmányi eredmény függvényében megemelt ösztöndíjat is kaphatnak - közölte az iparkamara elnöke. Ez azt jelenti, hogy a gyerek nemcsak a családi költségvetéshez tud hozzájárulni, de 14 éves korától végül   is  önfenntartóvá válhat a megfelelő iskolaválasztással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!