Gazdaság

2016.08.29. 15:20

Oroszország helyett Távol-Kelet - Az embargó miatt bennragadt sertéshússal Magyarországot árasztotta el Európa

Körkép - Az orosz embargó miatt kiesett húspiacok helyett most Távol_keleten vigasztalódhat a hazai húságazat.

Turbók Attila

- A távol-keleti országokba irányuló export jelentősen megugrott. Az unió ázsiai sertéshús-exportjának mintegy háromnegyede a Távol-Kelethez köthető. Az új célpontok között ott van Kína, Japán, Dél-Korea és Vietnam is - mondta Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke.

Mindez pedig könnyebbséget jelent a magyar húságazatnak is, amely korábban közvetett okok miatt szenvedett az embargótól. A nyugati húsfeldolgozók ugyanis, az Oroszországba irányuló húsexport leállítása miatt a magyar piacon jelentek meg nagy mennyiségű áruval, elnyomva a hazai termelőket.

A sertéstermelők két helyről „kapták az áldást", az orosz embargóból és az európai húsdömpingből Fotó: Unger Tamás

A legnagyobb magyar húsfeldolgozók mára kivették a részüket az ázsiai piacbővülésből, és így a korábbinál több árut szállítanak a Távol-Keletre. A közelmúltban több magyar cég is kapott kínai exportengedélyt. A harmadik országba irányuló magyar tőkehús-kivitel egyik legfontosabb célországa viszont ma már Japán. A világ sertéshús termelésének 51 százalékát Kína állítja elő, messze megelőzve a második helyen álló, 20 százalékos részesedéssel rendelkező Európai Uniót. A legnagyobb sertéshúst fogyasztó régió is egyértelműen Ázsia, ezen belül Kína, amely azonban világelső termelése ellenére importra szorul. Az EU legnagyobb sertéshús termelő és feldolgozó országai: Dánia, Németország, Spanyolország, Hollandia, Lengyelország és Franciaország. Hazánk az EU-n belül jelenleg mindössze 2 százalékot képvisel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!