Gazdaság

2016.09.07. 18:50

Jövőre többet várnak: Országosan több mint 13 ezer igénylés lehet

Körkép - A hitelkérelmezők fele a legnagyobb hazai bankot választja. A csok kérelmezése folyamatos, a jövőre várható újlakás-dömping ezt még növelheti. Országos kitekintés.

ifj. Vasuta Gábor

Több tízezren érdeklődtek az egyik hazai bank internetes oldalán a családi otthonteremtési kedvezményről (csok), július elejéig ezzel szemben mégis csak 1700-an igényelték, végül csupán 972 kérelmet fogadott be a meg nem nevezett bank, összesen 7,8 milliárd forint értékben. A többi nem felelt meg a jogszabályi feltételeknek. A befogadott igények kétharmadából, 675-ből lett hitelszerződés a második félév elejéig, összesen 2,3 milliárd forint értékben, vagyis egy hitelfelvevőre 3,4 millió forint jutott. Információink szerint több hitelintézet is úgy tapasztalja, jelentős az érdeklődés a csok iránt, a befogadott igénylések, illetve a szerződéskötések száma azonban viszonylag alacsony.

Oladi építkezés. Jövőre már meglódulhat az újlakás-piac Fotó: Unger Tamás

Eddig több mint 13 ezren kérhettek hitelt a kedvezmény mellé, legalábbis a legnagyobb hazai bank szerint, amelynek statisztikáiban az szerepel, hogy a csok-igénylők fele őket választja, márpedig a legnagyobb hazai bank eddig 6716 kérelmet regisztrált. Utóbbi bank becslését látszik alátámasztani, hogy Dömötör Csabának, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárának július végi közlése szerint a hazai pénzintézeteknél összesen majdnem 12 ezren igényelték a csokot, mintegy 32 milliárd forint értékben. Azóta csaknem egy hónap eltelt, a folyósítás, csakúgy, mint az ügyletek elbírálása, folyamatos. Jövőre többet várnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!