Gazdaság

2016.11.09. 19:15

Pályaválasztás: Tűzoltó legyek, katona, vagy más?

Szombathely - A régió középiskoláinak és főiskoláinak Pályainfóján jártunk. Nagyon sok gyermek még nem tudja eldönteni, merre menjen tovább.

Turbók Attila

A régió középiskolái és főiskolái a Vas Megyei Kormányhivatal által szervezett rendezvényen mutatkoztak be a középiskolai tanulmányokra készülő gyerekeknek. Sok a gimnáziumi jelentkező, sok a hezitáló gyermek, és sok véleményt mondtak a tanárok is. Egy biztos, ezen a helyen az életet meghatározó döntések születhettek. - Az a fontos, hogy a gyerek boldog legyen - mondta egy anyuka.

Több a jelentkező a gimnáziumokba, mint a szakiskolákba. Utóbbiak esetében sokan még hezitálnak a szakmát illetően. Pályainfón jártunk.

Találkoztunk nagyon sok diákkal és nagyon kevés felnőttel. Találkoztunk céges munkatársakkal, és szembe jött velünk az örök dilemma .

A Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Oladi Szakgimnáziuma adott otthont a Vas Megyei Kormányhivatal által szervezett Pályainfónak, ahol a régióban működő középiskolák, főiskolák és felnőttképzők mutatták be szakmáikat, intézményüket az érdeklődőknek. Utóbbiakból nem volt hiány, talán csak a felnőttképzés vonatkozásában. Viszont az egész rendezvényt átszőtte a kínzó kérdés, az örök dilemma: mi leszek, ha nagy leszek; hova adjam a gyermekemet?

Utóbbi kérdésre Horváth Tiborné, az egyik anyuka adta meg a választ: a gyermek azt tanulja, amitől boldog lehet majd egész életében. Horváthné lánya, Horváth Réka Lívia az egyik gimnázium standjánál érdeklődött, barátnőivel együtt. - Tudom, hogy leginkább szakemberre van szükség a munkaerőpiacon, mégis a gimnáziumot választjuk, mert a lányom elképzelése később a szociális szektor lesz - mondta az anyuka. A Pályainfó első szekciójában, ahol a gimnáziumok kellették magukat, nem is volt probléma a jelentkezők számával, erről a kőszegi Jurisics gimnázium helyszínen lévő tanulói is biztosítottak bennünket. Horváth Réka mellett Csóka Nikoletta, Takács Kitti és Baranyai Nikoletta is a gimnáziumi formát választották az általános iskola után. - Legfontosabb szempont az angol nyelv - mondták a lányok, ám arra, hogy ezt mire is szeretnék használni, még nem tudtak válaszolni. - Még négy évig tudnak gondolkodni - tette hozzá tanárnőjük, Kovacsics Rita Bernadett. A gimnáziumoknál találkoztunk Hende Csaba országgyűlési képviselővel, ottjártunkkor épp az egykori alma mater, a Nagy Lajos Gimnázium portáján érdeklődött a diákoktól.

A szakgimnáziumok, szakiskolák termét egy folyosón át lehetett megközelíteni, itt a honvédségi iskola toborozta reménybeli diákjait. A fiúk csillogó szemeit nézve nem is lesz gond a létszám betöltésével. A szakiskolák termében már inkább a szakmaiság légköre fogadott bennünket. Németh Norbert, Horváth Valentin és Szélinger Róbert épp egy futómű összeszerelésének rejtelmeivel foglalkozott. Kérdésünkre elmondták, egyikük - Róbert - biztosan a vasút kötelékében képzeli el jövőjét, ám két társa még nem igazán tudja, mihez is kezdjen műszaki, illetve szereléstechnikai érdeklődésével. - Sajnos a szakembereket napjainkban lasszóval kell fogni - jegyezte meg lapunknak Kelemen József, az egyik kiállító cég munkatársa. hangsúlyozta, cége duális képzésben gyakorlóhelyet nyújt a szakiskola diákjainak, gépészeket, technikusokat várnak a jövőben. - A cégek egymástól szipkázzák a szakembereket itt Vas megyében is, mi igyekezünk akkor is megbecsülni munkatársainkat, ha a termelés ideiglenesen csökken is néha - mondta Kelemen József.

Országos szinten is kevés az informatikus, még akkor is, ha a Horváth Boldizsár Szakgimnázium egyre több diákot fogad ebben a szakmában. Sági József igazgató és Horváth Noémi tanár azon a véleményen van, hogy egyre nagyobb az igény a műszaki és a gazdasági informatikusra. - Szeretnénk is egy minőségi limitet megvalósítani a felvétel során, hiszen szakmáink alapos tudást igényelnek - jegyezte meg az igazgató. Elmondta, az általános műveltségi tárgyak mellett fontos a matematika és az idegen nyelv is.

 

A szakembereket napjainkban lasszóval kell fogni.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!