Gazdaság

2017.01.11. 18:50

A magyar lakosság túlnyomó része kockázatkerülő a pénzügyekben

Szombathely - A szakértő szerint egy átlagember számára az ingatlan vagy az állampapír lehet a legjobb befektetés. A magyarok kerülik a kockázatos ügyleteket.

Turbók Attila

Szabics Zsoltot, a Bankmonitor.hu vezető elemzőjét arra kértük, hogy egy átlagos, Vas megyei lakos számára ajánljon különböző befektetéseket, és egyben tájékoztasson arról, hogy 2017-ben hova érdemes tennünk a pénzünket.

- A párnacihába semmiképpen sem, mert amellett, hogy nem túl biztonságos, nem is fial nekünk. Na de félretéve a tréfát: úgy vélem, 2017-ben két irányba kacsintgathat a befektetni szándékozó nyugat-magyarországi lakos: az állampapírra és az ingatlanokra, vagy e kettő ötvözetére - jelentette ki Szabics Zsolt.

Szabics Zsolt vezető elemző

Kezdjünk az állampapírral, amely napjainkra az egyik legnépszerűbb befektetési forma lett a lakosság körében. Csak a nagyságrendjére tekintve elmondható, hogy a magyarok több mint 5 ezer milliárd forintot tartanak ebben a befektetési formában. - Ehhez hozzá kell tenni, hogy a magyar általában kockázatkerülő befektetőnek számít, ezért az állampapír ideális forma számára - mondta Szabics Zsolt. Hozzátette: kincstárjegy vásárlását már 50-100 ezer forinttal is érdemes elkezdeni. Ez a befektetési forma éves szinten 2,25 százalékos hozammal kecsegtet, szemben például a sima banki megtakarítás alig 0,5 százalékos hozamával. - Nagy átlagban kockázatmentes és akár a megyeszékhelyen is vásárolható, egyszeri személyes megjelenést igényel, majd ezt követően otthonról, interneten is intézhetjük pénzügyeinket - mondta a szakember. Az állampapírnál is érvényes az a tétel, hogy kifizetődőbb hosszabb távban - három-öt évben - gondolkodni, itt már 3-3,4 százalékos hozam is elérhető. Ennél magasabb, akár ötszázalékos hasznunk is lehet a változó kamatozású kincstárjeggyel, amely szintén biztonságos befektetési forma a lakosság számára.

- Eredendően a lakossági befektetőkről beszélünk, nekik nem feltétlenül ajánlom a különböző pénzügyi és kötvénybefektetési alapokat, azok esetében ugyanis már nagyobb a kockázat, és rövid távon akár veszteségbe is fordulhat a megtakarításunk - mondta Szabics Zsolt. Kiemelte azonban, hogy tavaly a tőzsdén hozzáértők számára nem volt ritka a 30 százalékos hozam sem, de ez mindenképpen nagyobb odafigyelést és több munkát igénylő, kockázatos befektetésnek számít. Az említett alapok termékei több banknál és cégnél kaphatók, akár Vas megyében is. - Néhány ember nyitott a részvény- és nyersanyagpiac felé is, ahol elérhető 100 százalékos hozam, de komoly veszteség is. Erről azonban ugyanaz a véleményem, mint az előbbiről: hozzáértés és idő nélkül lakossági befektetőnek ez kockázatos lépés, és kizárólag csak hosszú távon érdemes vele foglalkozni - fogalmazott az elemző. Úgy véli: ha valaki ebbe fektetne, akkor a megtakarításának mondjuk 5-20 százalékát helyezze el ilyen formában, majd a gyakorlat és az ismeretek megszerzése után folytassa nagyobb tétellel.

Fotó: Unger Tamás

- Beszélnünk kell a befektetési célú ingatlanról is. Vas megyében az elmúlt három év alatt 32-64 százalékot emelkedtek az ingatlanárak (tégla és panel esetén), ami szép hozamnak számít ezen a piacon - mondta Szabics Zsolt. Itt is érvényes azonban a tétel, hogy csak hosszú távon és több 10 milliós befektetéssel érdemes belevágni, akár úgy is, hogy az ingatlant egyéb pénzügyi befektetéssel párosítjuk. A hozamok várhatóan ebben az évben már nem emelkednek az utóbbi három évhez hasonló mértékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!