Gazdaság

2017.03.07. 07:52

Egyre több a szarvasmarha és a juh Vas megyében

Körkép – Nőtt a szarvasmarha-, a juh-, a sertés- és a tyúkállomány is Vas megyében – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A tavaly év végi összesítést tették most közzé.

Bakos Ágnes

SZARVASMARHA

A legjelentősebb a szarvasmarha-állomány növekedése Vas megyében: az elmúlt öt évben nem tartottak olyan sok marhát a vasi gazdák, mint a tavalyi év végén. Szám szerint 34 ezer marha élt a vasi gazdaságokban. Az év első felében még 30 ezret számoltak, a megelőző években 26-28 ezres állomány volt a megyében. Utoljára 2012-ben érte el a 30 ezret a vasi szarvasmarha-állomány.

SERTÉS

Fél év alatt 2 ezerrel bővült a sertésállomány Vas megyében: 28 ezerről 30 ezerre. Ez volt a jellemző az utóbbi években, kivétel a 2012-es év, amikor az első félévi és a második félévi összesítés is 35 ezres vasi sertésállományról számolt be.

JUH

Az előző évhez képest két és félszeresére emelkedett a Vas megyei juhállomány. Tavaly az év végén 5 ezer juhot tartottak a megyében, ez ezer egyedes emelkedés fél év alatt, míg a megelőző évben stabilan 2 ezer juh szerepelt a vasi statisztikában. Legutóbb 2012 első felében tartottak 5 ezer juhot a vasi gazdaságokban, azóta csak kisebb állományt jelentettek.

A juhtartást tekintve kiugróan alacsony a Vas megyei állomány. A szomszédos megyékben sokkal többet nevelnek: Győr-Moson-Sopron megyében 13 ezret, Zalában 9 ezret, Veszprém megyében 42 ezret (ez utóbbi megyében 10 ezres csökkenés után volt ennyi a juhlétszám). Csak Budapesten tartanak a vasinál kevesebb juhot: most 3 ezres az állomány, tavaly az év közepén még éppen annyi juhot neveltek a fővárosban, mint egész Vas megyében. Nem Pest megyében, csak Budapesten.

TYÚK

Továbbra is 1 millió feletti a Vas megyei tyúkállomány és emelkedett is fél év alatt. Tavaly nyáron 1 millió 89 ezer tyúkot neveltek a megyében, az év végéről 4 ezer állattal többet jelentett a Központi Statisztikai Hivatal. Az elmúlt öt évet nézve 2014 első felében volt a legtöbb tyúk a vasi gazdaságokban: 1,3 millió. A legkevesebb tyúkot 2012 második félévében tartottak: 916 ezer szerepelt a statisztikában Vas megyéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!