Gazdaság

2014.08.06. 13:20

Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnök a geotop program előkészítéséről

A német minta alapján Vas megyében megkezdődött a geotop program előkészítése. A megyei közgyűlés elnökének vezetésével vasi szakemberek jártak Németországban, ahol három tartomány területét érintő Geo-Naturpark Bergstrasse-Odenwald-ban gyűjtöttek tapasztalatokat.

Rékai Zoltán

A bemutatott természeti értékeknek és a profi szinten felépített marketingnek köszönhetően nagy közönséget vonzanak a Geo-Naturpark Bergstrasse-Odenwald különböző helyszínei, összegezte a látogatás tapasztalatait Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. Ez összefügg azzal is, hogy az Európai Geopark Hálózat létrehozása egyre inkább új alapokra helyezi az embereknek a természet védelmével kapcsolatos gondolkozását. Ez ugyanis eddig jórészt az élő természet, a növények, madarak, más állatok megóvását jelentette, pedig a többi természeti érték is ugyanolyan védelemre szorul.

Az Eberstadt-i cseppkőbarlangban elméleti és gyakorlati információkhoz juthattak a vasi delegáció tagjai. Fotó: Rékai Zoltán

A látogatás során is megtapasztalhatták, hogy egy-egy geoparkban mennyi olyan földtani, felszíni különlegesség fordulhat elő, amely tudományos jelentősége mellett esztétikai értéke miatt is kiemelkedő lehet. Ezek jelentik az Európa-szerte egyre népszerűbb geoturizmus vonzerejét, Ez pedig nem csak a kőzetek, az ásványok világát jelenti, hiszen a geoparkok területén, illetve környezetében jelentős történelmi, kulturális és ökológiai értékek is vannak, amelyek megismerése teljesebbé teheti az ilyen kirándulásokat.

Magyarországon jelenleg Nógrád megyében, valamint a Balaton-felvidéken működik geopark, ám jó esélye van annak, hogy ebbe a hálózatba bekapcsolódjon Vas megye is, véli a megyei közgyűlés elnöke. Ugyanis nálunk is sok ilyen érték van, ám egyelőre nem történt meg a rendszerbe való foglalásuk, s csak részben valósul meg a turisztikai célú hasznosításuk.

A német példa azonban azt mutatja, hogy ez megszervezhető, s érdemes ezeket az értékeket közkinccsé tenni. Ebből a szempontból a megyében vulkanikus hegyeivel kiemelkedik a Kemenesalja térsége. A Ság-, a Kis-Somló és a Hercseg-hegy – a Somlóval kiegészülve - a pannontáj olyan képződményeinek együttese, amely önmagában is különleges érték. Ebben a térségben a vulkanikus működés eredményeként létrejött különleges képződmények sokasága mellett bemutatható a bazalt, a tufa, és az olajpala bányászat története és annak helyszínei. Ehhez szervesen kapcsolódik a hegyeken kialakult szőlőtermesztési és borkészítése kultúra, amelynek nyomán a geoturizmus máris összekapcsolható a borturizmussal. S akkor még nem beszéltünk a térség épített örökségeiről, irodalmi emlékhelyeiről. Mindezek lehetővé teszik tematikus, illetve komplex túrák megszervezését a térségben.

Geológiai szempontból is sok, egyelőre még többnyire rejtve maradt érdekesség található a Vashegyen, valamint Kőszegi-hegységben is. A Vas-hegy kialakulásában a gyűrődés és vulkanizmus játszott szerepet. A legősibb képződménye a devonkori dolomit és a mészkő. Az utóbbi elsősorban Vaskeresztes területén fordul elő. Itt a földkori középkor során keletkezett a Kőszegi-hegységgel rokon kristálypala. A keletkezett kavicstakaró a 300 méter körüli magasságban helyezkedik el. A Kőszegi-hegység kőzetei kristályos palából, agyagpalából, homokkőből és gneiszből állnak, amihez Cák térségében még kőzetalkotó elemként a dolomit kapcsolódik. A hegység felszíne rendkívül tagolt, tönklépcsők, hegygerincek, mállási folyamatok eredményeként létrejött sziklák, kőtengerek, kőfolyások, törmeléklejtők teszik változatossá a felszínt. A Gyöngyös felső szakaszának teraszos eróziós völgye mellett 60–100 méter mélyre vágódott, szurdokszerű patakvölgyek szabdalják a kistájat.

A hegyek ásványainak a hasznosítása egy olyan szakmai kultúrát is létrehozott, amelynek leletei, emlékei ugyancsak bemutathatóak lennének. Ennek során az egykor itt élő mesteremberek és családjaik életterével is megismerkedhetnének az érdeklődők. Erre jó példa a határon átnyúló projekt keretében Velem határában reprodukáltak két avar kori „lakás", amelyet korhűen rendeztek be. Mindkét hegy jó célpontja a borturizmusnak is. Szombathely, Kőszeg és Körmend történelmi és kulturális értékeivel, programjaival ugyancsak lehetőséget kínál a komplex programok megszervezésére a Vashegy térségében, illetve az Írottkő Natúrpark területén. Kőszeg térségét a Ság hegy vidékével összeköti a Mária zarándokút is, s átszeli a megyét a Szent Márton zarándokút is, amelyek vallási turizmus kapcsolódását kínálják.

A Natur-Kulinarium projekt is szervesen illeszkedhet a vasi geotop programhoz. Ennek a projektnek egyik kiemelt célja, hogy megismertessék az embereket azokkal a növényekkel, és hagyományos termelési módokkal, amelyen keresztül visszatérhetnek a természetbarát kistermeléshez, az egészséges élelmiszerek előállításához.

A Natur-Kulinarium másik célkitűzése a térségben lévő kertek, arborétumok bekapcsolása a turizmusba. A kámoni, a jeli, a sárvári, a szelestei arborétum, s a látványosságokkal szolgáló kastélykertek – a viszonylag kis távolságok – miatt ugyancsak szerves részei lehetnek egy geotúrának is. Jól bevonható ebbe a körbe természeti szépségeivel a Rába völgye is, amely a vízi-és a horgászturizmussal bővítheti tovább a kínálatot.

Vas megye földtani kincsei közé tartozik a termálvíz, illetve az erre alapozó a fürdők is. Ezek európai mércével mérve is kiemelkedő értékek, amelyeknek egy közös programba való felfűzése, a közös marketing elkészítése a 2020-ig terjedő uniós költségvetési időszak egyik kiemelkedő feladata lesz, fogalmazta meg a vasi geotop programban rejlő lehetőségeket Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!