Gazdaság

2015.10.11. 16:54

A lakossági energiahatékonyság növelésére nem lesz uniós támogatás

Érdemes résen lenni a vállalkozóknak, a hétéves pályázati ciklus pályázatai megkésve ugyan, de hamarosan elérhetőek lesznek. A lakossági energiahatékonysági pályázatra azonban hiába vár.

Budai Dávid

Megjelent az a kormányrendelet, amely támpontot ad a vállalkozásoknak, hogy nagyjából mikor számíthatnak azokra az uniós pályázatokra, amelyekre eddig hiába vártak. Az eredeti menetrend szerint ugyanis a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programnak (GINOP) mintegy ötven felhívása legkésőbb őszig elérhetővé vált volna, ám csak huszonkettőt sikerült kiírni. A kormányzat azzal indokolta a késlekedést, hogy menet közben újragondolták és jobban az igényekhez igazították a támogatásokat. Így aztán, ahogyan a legfrissebb Magyar Közlönyből kiderül, a GINOP 2015. évi pénzügyi kerete 902 milliárd forintra nőtt. Ez több mint 150 milliárd forint pluszt jelent a még tavasszal közzétett első hivatalos tervhez képest. Menet közben egyes pályázatoknál már történtek keretemelések, így a legutóbbi állapothoz nézve 74 milliárd forinttal lett több pénz a GINOP-ban. A tervek szerint 2017-ig a GINOP teljes, 2700 milliárd forintos pénzügyi kerete megnyílik a pályázók előtt.

2017-ig a teljes, 2700 milliárd forintos pénzügyi keret megnyílik a pályázók előtt a tervek szerint. Fotó: VN-illusztráció

Szigethy Péter, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara innovációs szakértője elmondta: annak ellenére, hogy jelenleg valóban kevés pályázat érhető el, tapasztalatai szerint a vállalkozókat egy „hurráoptimizmus" jellemzi, mivel a kormányzati kommunikáció azt sugallja, hogy az év végéig jó pár pályázatot kiírnak még. Negatív felhangokkal éppen ezért nem találkoztak a megyében, annak ellenére, sem hogy az első három GINOP-os pályázatot szeptember elején megkurtították.

Megtudtuk: a pályázatokkal kapcsolatos érdeklődés folyamatos, de egyelőre mindenki várakozó állásponton van. Szigethy Péter szerint a nyugat-dunántúli régióban minden pályázat elérhető lesz, legfeljebb a támogatási keretösszeg kisebb, mint a keleti régiókban. Sokkal jobb helyzetben vagyunk, azonban mint Közép-Magyarország, ugyanis ott az Európai Unió-s GDP 75 százalékát meghaladja a termelés, a maradék hat régióban azonban ezt a 75 százalékot nem érik el, így Vas megye sem marad ki a pályázati lehetőségekből.

A korábbi kormányzati bejelentéseknek megfelelően 34 milliárd forintra emelték a tavaly ősszel meghirdetett eszközbeszerzéses pályázat keretét azért, hogy az összes, formailag és tartalmilag megfelelő dokumentációt produkáló nyertest ki tudják fizetni. Az idén nyáron ugyanebben a témában megjelent felhívásban 20-ról 40 milliárd forintra emelkedett az elérhető támogatás.

Az eredeti elképzelések szerint energetika témakörben még nyáron megjelent volna három pályázat, 6-6 milliárd forintos kerettel. Ezek épületenergetikai fejlesztésekre és megújuló energiaforrások használatára adtak volna pénzt. A legújabb menetrend azonban mindössze annyit ír erről: „A 2015. évben a 4. prioritásban nem jelenik meg felhívás." Ezek szerint egyelőre áll Lázár János miniszter bejelentése, miszerint a lakossági energiahatékonyság növelésére nem lesz uniós támogatás, a pénzt inkább kormányépületek modernizálására fordítják.

Szigethy Péter elmondta: most minden vállalkozásnak érdemes figyelni, ugyanis az elkövetkező másfél évben olyan pályázatok kiírása várható, amilyenekre talán 2020-ig már nem lesz példa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!