Gazdaság

2011.08.22. 12:11

Csökkent az olaj ára Tripoli elfoglalásának hírére

Több mint 3 dollárral csökkent a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára hétfő reggel a Líbiából érkező hírek hatására.

MTI

Beszámolók szerint Moammer el-Kadhafi líbiai vezető biztonsági erői összeomlottak, Tripolit pedig kormányellenes lázadók szinte teljes egészében ellenőrzésük alá vonták. A főváros elfoglalásáról szóló hírek hatására a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 3,15 dollárral 105,47 dollárra csökkent.

Olajpiaci kereskedők szerint a lázadók sikerei révén hamarosan rendeződhet a líbiai válság, és ismét felfuthat az olajtermelés és az olajexport, amely az ország első számú bevételi forrása.

Ágazati elemzők szerint néhány hónapon belül napi 1 millió hordóra emelkedhet az olajkitermelés az afrikai országban.
Áprilisban, a líbiai export leállása után a Brent ára kétéves csúcsra, 127,02 dollárra szökött fel.

A lázadás kirobbanása előtt Líbia a harmadik legnagyobb olajtermelő volt Afrikában, a világ olajtermelésének mintegy két százalékát adta. Naponta nagyjából 1,6 millió hordó kőolajat termeltek ki, ennek legnagyobb részét pedig Európába exportálták.

A lázadók előrenyomulásáról szóló hírek a másik fő olajfajta, a nyugati féltekén irányadó WTI árát is lefelé nyomták, a hordónkénti jegyzés hétfő reggel 82 centtel 81,44 dollárra csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!