Gazdaság

2017.07.12. 16:40

Határtalan kirándulás a parkok, természeti értékek, kertek útján

A korábbi kedvező tapasztalatokra alapozva a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal egy újabb, határon átnyúló, az idegenforgalom fejlesztését szolgáló programban vesz részt. A Garden Route projekt célja a kertekre alapozva szlovén, osztrák, horvát és magyar partnerek együttműködésével turisztikai útvonalak létrehozása.

Erős Zoltán

A programban a természeti szépségek iránt érdeklődő, 55 év feletti korosztályt kívánják megszólítani. Nemzetközi turisztikai csomagokat állítanak össze, amelyek középpontjában a szép kertek, parkok, arborétumok bemutatása áll. Az idősebb korosztály körében megvan erre az igény, de az eddigi tapasztalatok szerint jórészt a saját környezetükben tesznek ilyen kirándulásokat, ám az országhatárokat csak viszonylag ritkán lépik át.

Ezen a helyzeten kíván változtatni a projekt a szomszédos országokban meglévő lehetőségek szélesebb körű megismertetésével. Az együttműködésben részt vevők ehhez egyedülálló tájat, sajátos kultúrát kínálnak, a szervezésben pedig alapozhatnak a nemzetközi szinten elismert turisztikai szolgáltatókra.

Eva Luckerbauer, a Kelet-Stájerországi Turisztikai Szövetség ügyvezetője (középen), valamint a térség újságírói a Garden Route ausztriai megnyitóján
Fotó: Oststeiermark Tourismus, Josef Lederer

A projekt keretében a turizmus üzleti alapú és nonprofit szakmai szervezeteinek közreműködésével olyan új csomag-ajánlatokat dolgoznak ki, amelyek az érintett terület vállalkozásai számára is elérhetők és hasznosíthatók lesznek. Az utazások ösztönzésével pedig segítik a program szakmai fejlődését, fejlesztését. A projekt nyitott további szolgáltatók és vállalkozások előtt is.

Az utazási szakemberek tapasztalatai szerint az idősebb korosztály szívesebben vesz részt utazásokon, kirándulásokon az elő- és utószezonban. A kertek és a parkok éppen ebben az időszakban mutatják legszebb arcukat, így a térségben akár többnapos programok megszervezésére is lehetőséget kínálnak.

A programot az ausztriai St. Jakob im Waldében mutatták be a három országot érintő térség újságíróinak. A sajtó munkatársai tájékoztatást kaptak az egyes szakaszokról, az ott található látványosságokról. Az Ünnep Ausztria kertjében program részeként megtörtént az útvonal hivatalos megnyitása is, amelyet végig is járhattak a sajtókonferencia résztvevői. Az osztrák szakasz megtekintése után jutottak el Vas megyébe, ahol elsőként a kámoni arborétumot tekintették meg, majd az Őrségbe vezetett az útjuk. Itt megismerkedtek a Pajta étterem szolgáltatásaival, ezt követően a Batha-portán tanulmányozták a tökmagolaj-készítést. Innen Horvátországba vezetett az útjuk, majd Szlovéniában zárult a Garden Route projekt bemutatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!