Gazdaság

2015.08.06. 14:57

Hova tűntek a disznók a vasi ólakból?

Körkép – Drasztikusan csökkent a juhállomány Vas megyében, miközben három év alatt 300 ezerrel nőtt a tyúkok száma a Vas megyei gazdáknál. A disznótartás egyre kevésbé jellemző, míg a szarvasmarha-állomány stagnál az elmúlt évek összevetésében.

Bakos Ágnes

Fele annyi a juh, mint négy éve Vas megyében – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal nyári összegzéséből. A Vas megyei gazdák mindössze 2 ezer juhot tartanak jelenleg – ennyire kevés nem volt az elmúlt négy évben. Idén januárban még 3 ezer juhot neveltek a vasi gazdák, és éppen három éve volt a legtöbb juh: akkor 5 ezret tartottak a vasi gazdaságok.

Közben egyre kevesebb a disznó, a sertésállomány csökkenése folyamatos. A nyári összeírás szerint 25 ezer disznót tartanak a vasi gazdák, januárban még 29 ezer volt a sertésszám. A csökkenés folytonossága az elmúlt évek számai szerint jól látható: 2011 januárjában még 40 ezer disznót neveltek a megyében, azóta csökkent 15 ezerrel a sertésszám.

Grafika: Tóth Szabolcs

25 és 30 ezer közötti a szarvasmarha-állomány Vas megyében – stabilan ez a jellemző, az elmúlt években kisebb-nagyobb elmozdulások láthatóak. Az állomány most 26 ezer egyed, ez ugyanannyi, mint tavaly ilyenkor – viszont kevesebb, mint fél éve, akkor 27 ezer volt. Az elmúlt négy évet összevetve vegyes a kép: 2011 nyarán 25 ezer, 2012 végén pedig 30 ezer szarvasmarhát tartottak Vas megyében.

Nőtt a tyúkállomány, most 1,2 millió egyedet tartanak a Vas megyei állattartók. Fél év alatt mintegy 60 ezer tyúkkal nőtt a gazdaságok állatállománya, négy év alatt pedig 200 ezer feletti a tyúkállomány gyarapodása a megyében. Nem volt mindig ekkora a tyúktartási kedv: az elmúlt négy évben a legkevesebb tyúk 2012 nyarán volt, akkor 916 ezret neveltek csupán a vasi gazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!