Gazdaság

2017.01.06. 19:57

Készpénzt és belépőt is adhat cafeteriaként a főnök

2017-ben szűkül a kedvező adózású cafeteria elemek száma, nő viszont az adómentesen adható juttatások köre.

Médiaközpont

A munkáltatók maguk döntik el, hogy adnak-e, milyen összegben és milyen választható elemekkel béren kívüli juttatást. Ebben az évben a 16-ról 15 %-ra csökkenő adókulcsnak köszönhetően 34,51%-ról 34.22%-ra csökken a Széchenyi Pihenőkártyára adható juttatás közterhe, 49,56 %-ra emelkedik viszont az Erzsébet-utalvány, a munkahelyi étkezés, az ajándékutalvány, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, az önkéntes nyugdíjpénztári, valamint az egészségpénztári hozzájárulás adója.

Új elem, hogy idén a cafeteria rendszer részeként készpénz is adható, mégpedig évi 100 ezer forint 34,22%-os kedvezményes adózással. A munkáltatók maguk döntik el, hogy ezt havi bontásban  vagy évi egy alkalommal adják dolgozóiknak. Fontos, hogy csak a munkaviszonyban töltött napok után jár. Ha például a munkáltató az első negyedév után kifizeti a teljes összeget, viszont valakinek év közben megszűnik a munkaviszonya, akkor csak az időarányos részre jár a kedvezményes adózás, afölött a munkabérre vonatkozó magasabb közterheket kell megfizetni.

Szintén új elem lesz a lakhatási támogatás. Ez az adómentesen adható juttatás szigorú elszámoláshoz és értékhatárhoz kötött. A részletekről majd egy végrehajtási utasítás rendelkezik, amelyre még várnak a munkáltatók.

Adómentes juttatás adható például a sportrendezvényekre, kulturális eseményekre szóló belépő, a bölcsődei, óvodai ellátásra költségeire, lakáscélú támogatásra, valamint kockázati biztosításra.

Az általunk megkérdezett cafeteria szakértő szerint a változó szabályok mellett is a munkáltatók fontosnak tartják, hogy biztosítsák a béren kívüli juttatásokat dolgozóinak. A cafeteria-rendszer elemeit úgy állítják össze, hogy a dolgozók a saját élethelyzetüknek megfelelően dönthessék el, hogy mely felkínált juttatásokat választják. A legnépszerűbb elem valószínűleg a két kedvezményes adózású juttatás, a SZÉP-kártya és a készpénz lesz. Az Erzsébet utalvány kikerült a kedvezményes körből, így több munkáltatónál már nem is szerepel a kínálatban. A vállalatok januárban nyilatkoztatják a dolgozóikat arról, a béren kívüli juttatások közül ki melyiket választja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!