Gazdaság

2009.06.02. 02:27

Konjunktúra-index: hangulatjavulás

Körkép - A tavaly október óta tartó zuhanás, majd az áprilisi stagnálás után érzékelhetően emelkedett a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke.

Burkon László

Pozitív elmozdulásnak tekinthető, hogy a GKI Gazdaságkutató Zrt. által készített felmérés szerint az üzleti szféra és a fogyasztók várakozása egyaránt javult májusban. Ugyanakkor árnyaltabb a kép annak ismeretében, hogy a statisztikai hivatal adatai szererint idén az első negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 7,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. A nemzetgazdasági beruházások az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 1,1 százalékkal csökkentek. A feldolgozóipar be-ruházásai 6,8 százalékkal mérséklődtek. A járműgyártás beruházásai is jelentősen elmaradtak a válsághoz kötődő nagymértékű keresletcsökkenés miatt. S még egy statisztikai adat, ami ugyancsak a múlt héten látott napvilágot: február és április között a foglalkoztatottak átlagos létszáma 3 millió 767 ezer, a munkanélkülieké 412 ezer volt hazánkban, a munkanélküliségi ráta az elmúlt három hónapban majdnem elérte a 10 százalékot. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest 2009-ben 88 ezer fővel emelkedett a munkanélküliek száma, egészen pontosan 412 ezerre gyarapodott. A munkanélküliségi ráta egy év alatt 2,2 százalékponttal nőtt. Az Eurostat által publikált, a regisztrációs munkanélküliségi adatok dinamikája alapján továbbvezetett harmonizált munkanélküliségi ráta az időszak középső hónapját jelentő márciusban az EU-15-ben 8,5 százalék, az EU-27-ben 8,3 százalék, Magyarországon 9,2 százalék volt.

S még egy pozitív irányba mutató hír: a válság hatására felerősödött a lízingfinanszírozás iránti kereslet az információtechnológia (IT) piacán. Az országban a nyugat-dunántúli cégek a legnyitottabbak eme pénzügyi meg- oldás igénybevételére - közölte a HVG a Magyar Lízingszövetség reprezentatív felmérése nyomán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!