Gazdaság

2006.06.16. 22:00

Megbukott barátság

Még februárban, a koszegi ipartestület elnökségi ülésén <em>Horváth Ferenc </em> elnökhelyettes bejelentette az alapszabály önkényes megváltoztatása miatt ügyészségi eljárást kezdeményez <em>Szonye József</em> elnök ellen. <br>

Mórocz Zsolt

történet majdnem két hétig tartó várakozás után folytatódott. Horváth Ferenc, az ipartestület általános elnökhelyettese lépett kérte a vizsgálat lefolytatását a városi ügyészségen. Szerinte ugyanis a cégbíróságra beadott ipartestületi alapszabály és a székházban közszemlére kitett alapszabály több pontban lényegesen eltér. Ezzel szerinte Szonye József "súlyos törvénytelenséget követett el, ami sérti a bíróságot, saját elnökségünket, valamint a tagságot".
Az ügyészségi vizsgálat befejezéséig Szonye József elnök felfüggesztette az ipartestület elnökségének muködését.
- Horváth Ferenc közok-irat-hamisítással vádolt meg, ami komoly vád, mert ha rám bizonyosodik, akár háromévi börtönt is kaphattam volna érte - mondja el Szonye József. - Már sokszor megbántottak, sokszor megsértettek, de aki közszereplést vállal, annak sok mindent el kell viselnie. Én ilyen támadást Horváth Ferenctol nem vártam. Majdnem húsz éve, 1988 óta ismerjük egymást, jó barátomnak tekintettem mindig. Mindent közösen megbeszéltünk, s az én javaslatomra lett általános elnökhelyettese az ipartestületnek. Ezért nagyon elcsodálkoztam a képtelen vádon. A februári ülésen kértem, jól gondolja ezt meg. Emlékeztettem arra, hogy az eltelt majdnem húsz évben soha, semmilyen szabálytalanságra nem kértem sem ot, sem mást. Az ipartestület az évek során komoly megbecsülést vívott ki. Mindig azt vallottam elnöknek lenni nagy megtiszteltetés, s noha csak egy porszem vagyok, az elnök elleni vád az egyúttal vád és sérelem egy olyan nagy múltú szervezet ellen is, mint amilyen a koszegi ipartestület. Nem is értem, hogyan gondolhatta, milyen indítékom lenne az alapszabály meghamisítására?
Az ipartestületi ülésen Szonye József kijelentette ha a vádak igaznak bizonyulnak, ot az ügyészség elmarasztalja, bocsánatot kér mindenkitol, szégyenében lehajtja fejét és távozik az ipartestületbol.
Az ügyészség lefolytatta a vizsgálatot. Dr. Varga Tibor megbízott vezeto ügyész Sznye Józsefnek írt levelében leszögezi "a lefolytatott ügyészségi vizsgálat kétséget kizáróan sem megerosíteni, sem cáfolni nem tudja az általános elnökhelyettes úr állításait." Az ügyész Horváth Ferencnek írt levele részletesebb. Kiderül belole a két alapszabály valóban több pontban eltér, ám a közgyulés elott az elnökség tagjai többször is tartottak megbeszélést. Ekkor elvileg változhatott a szöveg. "Mindezekre figyelemmel ...nem válaszolható meg kétséget kizáró bizonyossággal, hogy ...a közgyulésen az alapszabály módosítására melyik változat szerint, milyen szövegezésben került sor. Álláspontom szerint a felmerült problémát az ipartestület, mint autonóm társadalmi szervezet keretein belül... is meg lehet oldani" - szögezte le az ügyész.
Májusban, kibovített elnökségi ülésen, ügyvéd jelenlétében ez meg is történt. A jegyzokönyv tanúsága szerint ekkor több részletre is fény derült 1. Az alapszabályt elfogadó gyulés levezeto el- nke Horváth Ferenc volt. Azonban o is és a jegyzokönyvet hitelesíto két iparos is elolvasás nélkül írta alá annak jegyzokönyvét. 2. A kifüggesztett és a beadott alapszabály közötti eltérések az ügyvéd szerint nem lényegiek.
Az ülésen Pintér József kardinális kérdéseket kezdett el feszegetni vajon milyen indítéka lett volna Szonye Józsefnek az alapszabály meghamisítására? És mi motiválta Horváth Ferencet a felülvizsgálatra egy év múltán?
Horváth Ferenctol, aki csak lapunknak nyilatkozott az ügyrol, elsoként mi is ezt kérdeztük. Aztán azt levezeto elnökként, a törvényesség oreként miért nem az alapszabályt elfogadó közgyulésen reklamált a módosítások ügyében?
- Egy év múltán valami miatt megnéztem az alapszabály rám vonatkozó paragrafusait, s akkor lényeges eltérésként észrevettem mind a három paragrafus, amelyekben az általános elnökhelyettes hatásköre szerepelt, hiányzik, nincs sehol.
Mi volt az a valami, ami miatt utánanézett ennek?
- Engem általános elnökhelyettesként melloztek. A városban hallottam meg olyan információkat, amelyek az ipartestületre vonatkoztak. Például ügyvezetot akarnak Koszegre, miközben én elnökhelyettesként itt vagyok, vagy az oszi helyhatósági választások dolga. Ezért néztem utána a hatáskörömnek. Jogvégzettek erosítették meg az alapszabályban még egy "a" betut is csak a közgyulés változtathat meg, senki más. Valóban nem olvastam el a jegyzokönyvet, de aláírtam volna a Jóskának bármit. Most is.
A májusi ülésen az iparosok közül többen is reagáltak az ügyre. Kiss Zoltán Miksa szerint "itt a vezérszerepért megy a küzdelem". Preininger Ferenc az egészet "sajnálatos és piti ügynek" tartja. Az ügyvéd "ha valaki hamisított, akkor mindenki hamisított, aki aláírta az okiratot".
Ma már kissé másként látja a történteket Horváth Ferenc.
- Csalódtam, a bizalmamat elvesztettem, mert az alapszabályt valakik megváltoztatták. Engem húszévi ipartestületi munka után nullába vettek. Mindezért mondtam le az alelnöki tisztségrol. Azt viszont elismerem hiba volt megvádolnom Szonye Józsefet. Sajnálom, hogy megromlott a kapcsolatunk.
- Itt az ipartestület és az én jó híremrol van szó - fejti ki véleményét Szonye József. - Meghurcoltak, nagy nyilvánosság elott megrágalmaz- tak és megvádoltak. Pedig az alapszabályt az elnökség módosította, kimondva ha kell, az elnököt nem az elnökhelyettes, hanem a szakterület specialistája helyettesíti. Nekem sem indítékom, sem lehetoségem nem volt az alapszabály megváltoztatására, amit ügyvéd fogalmazott meg. Horváth Ferenc alelnöknek viszont volt indítéka. Nincs bent az ipartestület képviselojelöltjei között, így el-esik a mostani városi képviseloségért járó tiszteletdíjaktól. Négy éve ipartestületi listáról került a koszegi képviselok közé. A körzetben, ahol indult, 17 szavazatot kapott, 170-nel nyertek. A mostani jelöltekrol nem én döntöttem, hanem egy 7 tagú bizottság. Fáj, hogy az egész üggyel kapcsolatban Koszegen mindenféle mendemonda járja. Az is, hogy elsikkasztottam az iparosszékház felújításának pénzét. Azok vádolnak ezzel, akik a felújításra egy forintot sem adtak. Ez nevetséges.
Horváth Ferenc kijelentette képviselo-jelöletlensége ot semmiben sem befolyásolta.
Liebich András, aki két éve elnökhelyettes volt az ipartestületben, úgy véli ezt az ügyet iparosberkeken belül kellett volna elintézni. Eloször négyszemközt, aztán egymásközt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!