Gazdaság

2009.07.14. 02:29

"Savanyú" a meggy - elkeserítő felvásárlási árak

Horvátzsidány - A termés kifejezetten jó, a felvásárlási ár elkeserítő: az idén mindössze 50-55 forintot kapnak a termelők a meggy kilójáért. Tavaly hetven, míg tavalyelőtt kétszáztizenöt forint volt az ára.

Farkas Eszter

- A megfelelő megtermékenyítést követően, jó virágzás, majd jó termés. Így jellemezném az idei év meggy-szezonját. A felvásárlói árak azonban elkeserítőek - panaszkodik Antal Tibor.

Optimizmusra az utóbbi évek eseményeit figyelve nincs oka a meggyes gazdáknak. Három évvel ezelőtt a hazai meggytermés fele a fagy miatt ment tönkre, tavaly a hetvenforintos felvásárlói árak miatt panaszkodtak a termelők. És idén: mint ahogyan az lenni szokott, a felvásárlók az idei szezon előtt is megtették ajánlataikat. Ezúttal mindössze ötven-ötvenöt forintot fizetnek a meggy kilójáért, melyet nyolcvan-száz forintért állítanak elő a gazdák. Alku nincs, és nem is lesz. Sokat nem vacillálhattak a termelők, mivel vagy eladják az ajánlott áron a termést, vagy fennhagyják a fán.

- Jelenleg reménytelennek látom a helyzetet. Nemhogy nulla forintra nem tudom kihozni a költségeket, de veszteséget is termelek. Saját ültetvényem is van, s úgy gondolom, szélmalomharcot folytatok. Az alacsony felvásárlási árak mellett persze még ott vannak az állandó költségek is, mint például a permetezésé. Van, aki exportra el tudja adni a termését, ám ez többletköltségekkel jár - magyarázza.

Antal Tibor szerint az alacsony felvásárlási árat a gazdasági válsággal indokolják, miközben a hipermarketek polcain horribilis összegekért kínálják a meggyet: 260-290 forintért. A legnagyobb gond az lehet, hogy a rendszerváltást követően a privatizáció miatt a termelők hátrányba szorultak, így nem ők diktálnak, hanem a felvásárlók, a nagy cégek, s a gazdák érdekei eltörpülnek. Pedig a meggy rengeteg dologra hasznosítható: konzervnek, befőttnek, mélyhűtött ipari terméknek, gyümölcsléalapnak, pálinkának. Nem beszélve az élettani hatásairól.

- A fiatal ültetvényemen még tíz mázsa meggy van, de azt már nem fogom leszedni, mert nem éri meg. Az idei évben rázógéppel szedtük a termést, mert így valamennyit tudunk spórolni. Ha erre is felfogadnék munkásokat, akik negyven-ötven forintért dolgoznának, még nagyobb lenne a veszteségem - meséli elkeseredve a gazda. Megoldás lehetne, csak hogy mentsék a menthetőt a szedd magad akció. Ám ez sem bizonyul jó ötletnek, mivel költséges.

- Meghirdetni, felvenni néhány embert azért, hogy mérlegeljenek, számlát adjanak. Túl körülményes egy ilyen akciót indítani - érvel Antal Tibor.

Tényleg a mezőgazdaságban van hazánk jövője? Ha így működik az agrárium, ahogy most, nem a válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!