Gencsapáti

2015.09.14. 16:53

Felszentelték a megújult gencsi Szentkutat

Gencsapáti - A helyi hívek nagylelkű adományának és az Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően újult meg a Gencsapátiban található Szentkút, melyet Veres András, a Szombathelyi Egyház Megye megyéspüspöke szentelt fel vasárnap.

Cseszkó Tamás

A legenda szerint Török Mihály és Lajos Katalin világtalan gyermekével kezdődött a kegyhely története. Itt mosták meg a szemeit a szülei a bő vizű forrásban, a gyermek szemei pedig csodálatos módon megnyíltak. Itt építették fájdalmas Szűz Mária tiszteletére a szentelt kápolnát, majd a kálváriát. A 20. században a felajánlásoknak köszönhetően elkészültek a stációk, a lourdesi barlang, és ide került a Szűzanya szobra is. 1986-ban, aztán 2001-ben felújítások történtek, azonban a környezeti viszonyok miatt most ismét szükségessé vált a megújulás. Gombos Bálint, Gencsapáti plébánosa elmondta, a minisztérium 5 millió forinttal támogatta a terveket, ám nem számoltak azzal, hogy a keresztút tizennégy stációját is fel kell újítani.

Ezen célra szerveztek gyűjtést a templomban, így további 4 millió forint jött össze. - Veres András megyéspüspökünk azt javasolta, hogy szólítsuk meg az embereket, így lehetőséget biztosítottunk, hogy az egyes stációkat adakozó szellemű családok, imaközösségek úgymond örökbe fogadják – tudtuk meg a plébánostól.

Ágh Péter, Gencsapáti országgyűlési képviselője ünnepi beszédében kiemelte, azzal, hogy a gencsapátiak nemzedékről-nemzedékre áthagyományozták a gondoskodás felelősségét tanúságot tettek a hitükről.

– Ők innen merítettek reményt, hogy minden kihívás közepette szeretetben tudják tölteni a mindennapjaikat és Isten segítségével egészségben és boldogságban tudjanak élni. Kívánom, hogy legyen a Szentkút a jövőben is a Gencsapátiak hitének és összefogásának jelképe – fogalmazott a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!