Haladás

2014.03.08. 16:40

Harmincöt esztendeje alakult meg a Haladás Öregfiúk Sportegyesülete

Szombathely – Harmincöt évvel ezelőtt alakult meg a Haladás Öregfiúk Sportegyesülete. A születésnapot közel százan ünnepelték.

Bodor Ferenc

Borzasztó tempóban rohan az idő. 1979. február 23-án a Vadász vendéglő volt a helyszín, ott mondta el Török Péter akkori ügyvezető elnök az öregfiúk sportegyesület megalakulását jelentő mondatokat. Dr. Rákli Kálmán és Magyar Lajos állt az új egyesület élére, irányításukkal mozgalmas évek következtek.

A nyolcvanas években nemcsak Európa különböző országaiban vendégszerepeltek, kétszer Kanadába is elrepültek. Persze a megyei sporteseményeknek a mai napokig állandó díszvendégei, a pályaavatókról, teremtornákról sem hiányoznak. Az alapítók közül sokan már évek óta nincsenek közöttünk, sőt, már az öt évvel ezelőtti harmincadik születésnap óta is többen eltávoztak. Róluk sem feledkeznek meg, az évfordulókon koszorúznak a temetőben, a volt játékosok özvegyei pedig az egyesület tiszteletbeli tagjaiként vannak ott a közösségben. Azokon az eseményeken is, amelyeken minden hónapban találkoznak, ha van ünnepelt, akkor köszöntik, ha éppen nincs, akkor emlékeznek.



Pénteken este csaknem százan gyűltek össze, hogy megünnepeljék a Haladás Öregfiúk SE megalakulásának 35. évfordulóját (Fotó: Unger Tamás)


Meccsekre, gólokra, a sztorikat hallgatva szinte beleszédül az, aki csak úgy becsöppen közéjük. Iszak Sanyi és Németh Lajos a nagy mesélők, a sokszor ismételt történések minden alkalommal más formában kerülnek terítékre. Persze akadnak jócskán rögtönzött, soha meg nem történt eseményekről is mesedélutánok. Mint tudjuk, az idő múlása megszépít dolgokat, így egyáltalán nem zavaró, sőt, meg is bocsátható, hogy majdnem mindenki nagyobb játékosnak gondolja magát, mint amilyen valójában volt. Persze, ha a mai futballt vesszük alapul, akkor egyáltalán nem tévednek.

A cikk elején említett dátum 35. évfordulója a közelmúltban volt. A pénteki ünnepi alkalomra megjelent Futballmagazinban dr. Szepesi György régi szombathelyi focistákat említ, és beszél itteni rádiós élményeiről is. Egyébként MLSZ-elnökként ő adta az ötletet az egyesület megalakulására, sőt a Haladás Nehru Kupán való részvétele is neki köszönhető. Meg is hívták a jubileumi összejövetelre, de 92 évesen már ritkán vállalkozik utazásokra.

1979. február 23., Vadász vendéglő, az alakulás pillanatai. Török Péter nyitó beszédet mond. Balról Szandi Ottó, Tarr István, Hegyi Oszkár. Jobbról Szántai István, Madár Gábor, Gyarmati György


Az egyesület ügyeit immár huszonöt éve nagy lelkesedéssel intéző Gerencsér Ferenc köszöntötte a születésnapos Sarlós Lászlót (85), Madár Gábort (75) és Rátkai Lászlót (70), valamint a Haladás régi és jelenlegi vezetőit, kiemelten azokat, akiknek az öregfiúk sokat köszönhetnek. Beszámolt az elmúlt időszak eseményeiről, a legutóbbi győztes zalaegerszegi teremtornáról, melynek a mai csapat két vezetője, Illés Béla és Tóth Miklós volt a két vezéregyénisége.

A köszöntő beszéd kitért az elmúlt időszak születésnaposainak ünneplésére, a pályaavatókra, koszorúzásokra. Nem hiányozhattak a felsorolásból azok sem, akik az egykori legendák rajongóiból ma már támogatóként sorakoznak fel az egyesület mögé.

Aztán este a fehér asztalnál folytatódott az ünneplés, most már újabb mesékkel, nótákkal. A muzsikában az állandó kedvcsináló Marton Jánost egy zenekar is segítette. Most sem maradt el, hogy: „mikor a Haladás tizenegy kivonul...” Mert azt régóta tudjuk, hogy ezek a fiúk nemcsak focizni tudtak, nótázókért sem kellett soha a szomszédba menniük. Az ünnepi összejövetel alatt Török Péter telefonhívásakor Szepesi György annyit mondott: „bárcsak ezek a régi fiúk most is fociznának.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!