karácsonyi tipp

2019.12.05. 07:00

Gasztroajándék-ötlet: egyedi és élményszerű Mézeskalácsos-nutellás likőr (videóval)

Szombathely Fiatal kolléganőnk, Pásztor-Varga Anett online szerkesztő szívesen sürög-forog fakanállal a kezében. Így karácsony közeledtével különösen, hiszen nála az ajándékok egy része is egyénileg, a konyhában készül. Például a mézeskalácsos-nutellás likőr.

Tersztyánszky Krisztina

Pásztor-Varga Anett évről évre különleges gasztroajándékkal is meglepi szeretteit

Fotó: Unger Tamás

– Azért szeretem a saját készítésű gasztroajándékokat, mert ezek inkább élménynek számítanak, mint tárgyi ajándéknak, mind az ajándékozó, mind a megajándékozott számára – vallja.

– Mivel ezeket a meglepetéseket mi magunk készítjük, lehet bármilyen egyszerű is az ajándék, már tartalmazza a belefektetett fáradságunkat és időnket, ami egyre drágább a mai világunkban. Így tulajdonképpen a törődésünkből, az időnkből adunk a szeretett személynek. Ráadásul ha valaki saját maga készíti el az ajándékot és az még el is fogyasztható, akkor elkerüli az olyan kellemetlen helyzeteket is, mintha például könyvet adna valakinek, de az adott kötet már ott van az illető polcán.

Pásztor-Varga Anett évről évre különleges gasztroajándékkal is meglepi szeretteit
Fotó: Unger Tamás

Hozzávalók a mézeskalácsos-nutellás likőrhöz: 20 dkg nutella, 4 dl tejszín (lehetőleg habtejszín), 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 1,5 dl vodka. (Lehet készíteni más tömény szeszesitallal is, de a legjobb a vodka, mert annak semleges az íze.)

A nutellát gőz felett megolvasztjuk egy edényben. Azért nem jó simán lábosban vagy mikróban, mert nagyon hamar odakap.

Az olvasztás során kevergessük, akkor jó, ha olyan, mintha olvadt csoki lenne, bársonyos és fényes.Ezután lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket, jó alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, alaposan elkeverjük így is, végül a vodkát öntjük hozzá.

A masszát gőz fölött kevergessük, hogy a mogyorókrém ne keseredjen meg!
Fotó: Unger Tamás

Addig kevergetjük a masszát, amíg teljesen csomómentes nem lesz. Ha szükséges, egy picit vissza is húzhatjuk a tűzre, de mindenképpen gőz felett kell maradnia.

Amikor kész, akkor üvegbe töltjük, jól lezárjuk, és miután kihűlt, a hűtőben tároljuk, ahol akár két hétig is eláll.

Az ital állaga egy kicsit pudingszerű, fogyasztás előtt össze kell rázni. Ha valaki hígabban szeretné, még egy kicsi vodkát önthet hozzá, akár később is, de akkor jól rázza össze és hagyja még egy kicsit összeérni az ízeket.

Az említett mennyiségből hét deciliter likőr készül, ezt arányosan lehet többszörözni, ha valaki többet készítene. Ezt az alapreceptet sokféleképpen variálhatjuk, mindenki bátran kísérletezhet vele.

A saját készítésű likőr tökéletes gasztroajándék lehet távolabbi ismerősöknek és kollégáknak is. Az üvegre festékkel, üvegre fogó filctollal rajzoljunk karácsonyi mintát, vagy írjunk valami kedves szöveget. Szép szalaggal is díszíthetjük. Vendégváró aperitifnek is tökéletes, főleg az olyan hölgyek esetében arat nagy sikert, akik nem szeretik a pálinkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!