jó tudni!

2020.05.13. 07:00

Ha Ausztriában dolgozik, ne felejtse el kikérni az igazolást az adóbevalláshoz

Közeledik a személyi jövedelemadó bevallásának, május 20-ának a határideje. Nem csak a magyarországi munkahelyekkel rendelkezők érkeznek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vasi ügyfélszolgálataira, hanem olyanok is, akiknek az osztrák adóbevallásuk készítéséhez igazolásra van szükségük.

Vas Népe

Az osztrák adóbevallás benyújtásához szinte minden esetben mellékelni kell az E9-es igazolást

Fotó: Hováth Balázs

Az osztrák adóbevallás benyújtásához magyarországi lakcím esetén szinte minden esetben mellékelni kell a magyar E9-es igazolást, egy jövedelemigazolást, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal állít ki a magyarországi lakóhellyel rendelkező adózóknak – mondta el dr. Kovács Bernadett, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas megyei Képviseletének vezetője.

A dokumentumra azért van szükség, mert ezen tudja igazolni a munkavállaló például azt, hogy Magyarországon rendelkezett lakóhellyel az adott évben. Kovács Bernadett hozzátette: aki a 2019-es esztendőben Magyarországon és Ausztriában is dolgozott, mindkét országban adózik: a magyar jövedelme után itthon, az osztrák jövedelme után nyugati szomszédunkban. Szólt arról is, hogy az E9-es igazolással kapcsolatos ügyintézést gyorsabbá teszi, ha az adózó ügyfélkapuval rendelkezik és elektronikusan nyújtja be a személyi jövedelemadó bevallását.

Az osztrák adóbevallás benyújtásához szinte minden esetben mellékelni kell az E9-es igazolást
Fotó: Hováth Balázs

Az adóbevallási tervezetet csak abban az esetben készítik el az adózó számára, ha az érintett adóévben rendelkezett munkáltatótól, kifizetőtől származó jövedelemmel; nullás tartalommal viszont nincs adóbevallási tervezet sem – fűzte hozzá. A képviselet-vezető beszélt arról is, hogy az Ausztriában dolgozó munkavállalók nincsenek tisztában azzal, hogy abban az országban az itteni rendszerrel ellentétben, kizárólag munkaviszonyból származó jövedelmek után a munkavállalónak nem kell adóbevallást benyújtania.

Az adót a bérből folyamatosan levonja a munkáltató, és megteszi a szükséges jelentéseket a Finanzamt felé, így a legtöbb esetben a munkavállalónak nincs teendője e tekintetben – hangsúlyozta. Ajánlatos azonban adóbevallást készíteni, hogyha olyan adókedvezményeket szeretne érvényesíteni, amelyek nem járnak automatikusan, csak kérelmezés esetén. Ide tartoznak például a családi adókedvezmények, vagy ha különböző adócsökkentő kiadásokat, a többi között benzinpénzt, baleset- vagy életbiztosítást vagy szakszervezeti tagdíjat érvényesítene. Ekkor ugyanis az előzetesen megállapított adót újra számolják és ha van különbözet, akkor azt visszatérítik.

A képviselet-vezető elmondta azt is, hogy Ausztriában a munkaviszonyból származó jövedelem egy évben 12 600 euróig adómentes, ezért, akinek az éves jövedelme nem éri el azt, az a legtöbb adókedvezményt nem tudja miből érvényesíteni. Kiemelte: még ekkor is érdemes adóbevallást benyújtani, hiszen az adóhivatal visszatéríti a befizetett társadalombiztosítási járulék 50 százalékát, azaz legfeljebb 400 eurót, továbbá az ingázói pótlékot, melyek együttes összege pedig legfeljebb 500 euró.

Említette azt is Kovács Bernadett, hogy vannak olyan esetek, amikor az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalónak kötelező adóbevallást benyújtani, ide tartozik, amikor a Finanzamt, azaz az adóhivatal erre felszólítja, és jövedelemadó-bevallást küld postán; ha adott évben két vagy több munkahelye volt, ha abban az esztendőben táppénzt kapott, ha munkáltatója csődbe ment és az IAF- csődalapból történt kifizetés, valamint, ha az építőiparban dolgozik és az osztrák Építőipari Munkások Szabadság Pénztára, azaz a BUAK részéről kifizetés történt.

Fontos tudni azt is, hogy a kötelező munkavállalói adóbevallást papíralapon lehetőleg a követő év május 2-áig kell benyújtani, tehát a 2019-es évre 2020. május 2-áig, de legkésőbb a szeptember 30-ai póthatáridőig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!