kiszámíthatatlan

2021.01.15. 07:30

Kiderült, min múlik elsősorban a koronavírus-fertőzés súlyossága

Ha valakinek erős az úgynevezett veleszületett immunrendszere, kis túlzással akár erőteljes koronavírus-fertőzést is tünetmentesen átvészelhet, míg egy gyenge immunitású személy kis dózisba is belehalhat. Nagy gondot jelent azonban, hogy a veleszületett immunitás nem mérhető.

Forrás: Shutterstock

Az, hogy kinél milyen lefolyású a koronavírus betegség, vagy akár más betegség, több tényezőtől is függ. Függ a kórokozó fertőzőképességétől, a gazdaszervezet ellenálló képességétől és a kórokozó dózisától.

– A legfontosabb tényező a gazdaszervezet genetikailag meghatározott ellenállóképessége, ugyanis nagyok az egyedi különbségek.

Az egyéni hajlam, vagyis a vele született immunitás mindenkinél más, amit ráadásul még csak mérni sem lehet

– mutatott rá a BorsOnline-nak dr. Rusvai Miklós virológus professzor.

Lehet, hogy valakinek nincsenek társbetegségei, de mégis fogékony egy adott vírusra, ami sajnos csak akkor derül ki, amikor valaki megfertőződik, ezért érdemes elkerülni. Egy alacsony kórokozó-képességű vírus akármilyen dózisban jut is be egy szervezetbe, nem fog komoly betegséget okozni, de minél magasabb kórokozóképességű egy vírus, annál inkább függ a betegség lefolyása a többi tényezőtől. A koronavírus egy közepes kórokozó képességű vírus a maga 2,5 százalékos halálozási rátájával.

Van olyan ember, aki akár jelentős vírusfertőzést is tünetmentesen átvészel, mert olyan a vele született immunitása, de ha valakinek nem, akkor kis mennyiségtől is súlyos állapotba kerülhet, amin természetesen a nagyobb dózis még tovább ronthat

– magyarázta a szakember, aki szerint érdemes odafigyelni az immunrendszerre, ami természetesen a koronavírus megjelenése előtt is közismert tény volt.

Kórokozónként is változhat, hogyan reagál a szervezet védekezőképessége. Az sem kizárt ugyanis, hogy míg a koronavírusra valaki jól reagál, egy másik kórokozó miatt súlyos állapotba kerül.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában