Bulvár-celeb

2023.07.21. 21:55

Elásott magyar kincsre bukkantak Romániában

Közel 5000 darab középkori pénzérmét találtak fémkeresőkkel a Bihar megyei Nagyürögd melletti erdőben.

Forrás: Facebook

Fotó: Raoul Vlad Suta

Sokan álmodoztak már arról, hogy kincsre bukkannak, sőt sokan időt, energiát nem kímélve ehhez felszereléseket is vásárolnak. Ezeknek az embereknek a többsége a legtöbbször egész életében csak keres, de sosem talál semmit. Azonban nem így volt ez Raoul Vlad Sutaval, azzal a román amatőr régésszel, aki csaknem 5000 darab ötszáz éves magyar pénzérmét talált egy partiumi község melletti erdőben.

Az érméket egy nagy kerámia edényben ásták el, amelynek tömege a benne található tárgyakkal együtt csaknem 4,5 kilogrammot nyomott – írja a kronikaonline.ro. nyomán a Ripost.

Mint kiderült, az edényben 4868 magyar dénár, 3 ezüst tallér és 4, egyelőre ismeretlen pénzérme pihent, a dénárokat II. Ulászló magyar király idejében verték.

A kincskereső bejegyzése szerint, történelemkedvelő haverjaival sétáltak az erdőben július 9-én, amikor jelzett a fémdetektoruk:

Rövid, de határozott jelzést adott a gép. Az ásó bevetése után azonnal kifordult a földből egy kis ezüst érme, majd a második érme, a harmadik, ekkor már a haverok is csatlakoztak hozzám a keresésben. 

Fotó: Raoul Vlad Suta / Forrás: Facebook

Újabb érmék kerültek elő egy kicsivel mélyebbről, az adrenalinszintem ekkor már a maximumon volt - fogalmazott Vlad a posztjában, majd arról is írt, hogy ezek után 

egy edény szájának tűnő tárgyhoz vezette őket a detektor, amit körbeásták, majd megfelelő gonddal kiemelték, miközben „örömkönnyeket hullattak”.

A hatályos törvények értelmében a román kincsvadászok leadták a leleteket a nagyürögdi polgármesteri hivatalban. A Krónika Online szerint az engedéllyel rendelkező fémkeresősök a megtalált kincsek becsült értékének 30-45 százalékát is megkaphatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában