ütközés

2021.02.18. 08:45

Sokkolta Vitray fiát, amikor meglátta a neten az apja balesetéről készült képeket

Bár a saját lábán szállt ki a kocsijából keddi autóbalesete után, s a vizsgálati eredményei is negatívak lettek, Vitray Tamásnak fájdalmai vannak.

Göd, 2017. október 31. Vitray Tamás Kossuth-díjas újságíró, fõszerkesztõ, riporter, kiváló mûvész gödi otthonában 2017. október 31-én, közelgõ 85. születésnapja elõtt. MTI Fotó: Czimbal Gyula

Forrás: MTI / Czimbal Gyula

Fotó: Czimbal Gyula

Kedd délelőtti autóbalesete után hamar kiengedték a kórházból, s délután már az otthonában fogadta a Bors telefonhívását Vitray Tamás, akinek hogylétéről másnap is érdeklődött a lap munkatársa. A tévés legenda elárulta, hogy bár minden vizsgálati eredménye jó, s alapvetően jól érzi magát, azért a karambol miatt vannak fájdalmai.

„Itt-ott, legfőképp a bordáim környékén fáj, ahol a biztonsági öv jó erősen megszorongatott. Nagy volt az ütközés, mert a másik autó fékezés nélkül jött belém,

de én meg szabályt szegtem, úgyhogy sajnos ez a baleset létrejött. A vizsgálat majd megmondja az igazat, de a lényeg, hogy velem együtt a másik autó sofőrje is távozhatott pár órán belül a kórházból” – mondta a lapnak Vitray, aki a helyszínen az intézkedések közepette beszélgetett is az Audit vezető hölggyel.

„Barátságosan társalogtunk, együttműködtünk mindenben, és nagyon örültünk, hogy a csattanás után egyikünknél sem állapítottak meg személyi sérülést.”

A televíziós segítségére kisebbik fia, Péter sietett, idősebb fia a távolból adott hálát az égnek, hogy nem lett nagyobb baj.

Ifjabb Vitray Tamás munka közben tudta meg, hogy édesapja autóbalesetet szenvedett.

„A karambol képeit egy internetes portálon láttam, senkinek nem kívánom ezt az érzést, szörnyen megrázó. Csoda, hogy abból a két összetört autóból két ép ember szállt ki. Örülök, és hálás vagyok az égnek, hogy édesapám és a másik autó sofőrje is jól van” – mondta az idősebb Vitray fiú.

A balesetet még szakemberek vizsgálják, lapunk értesülései szerint továbbra is szabálysértési eljárás keretében, ám mind a riporter helyszínen beismert vétke, mind az Audi közlekedési sebessége – a szemtanúk szerint a sofőr igen gyorsan hajtott – még felvethet kérdéseket.

Ha nincs súlyos sérülés, akkor szabálysértésként kezelik az ilyen típusú ügyeket. Pénzbírság a legvalószínűbb büntetés, de minden ügy egyedi. Így az sem jelent semmit, hogy valaki a helyszínen elismeri, hogy hibázott, mert a vizsgálat során kiderülhet, hogy a másik a hibás, vagy a másik is hibás

– mondta a Borsnak Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő, akit általánosságban kérdeztek meg a napokban Vitray kapcsán sok internetes fórumon felmerült aggályról: 88 évesen helyénvaló-e még volán mögé ülni?

„Huszonévesen is ugyanúgy lehet valaki csapnivaló vezető, mint nyolcvan felett, azt gondolom, nem ez a mérvadó” – szögezte le Pausz.

Mint ismert, az egykori sportriporter kedd délelőtt a Kodály köröndnél szenvedett autóbalesetet. Piros Volvójával a Szív utcából szabálytalanul kanyarodott az Andrássy útra, ahol az Oktogon irányába közlekedő fekete Audival ütközött, ami egy villanyoszlopnak csapódott. Mindkét autó totálkáros lett, de Vitray és a másik sofőr is épségben szállt ki a roncsokból. Mindkettőjüket mentő vitte el, de pár órával később kiengedték őket.

VITRAY UTASA VOLTAM

Néhány évvel ezelőtt, az Arany János utcai Bank Centerben egy interjú apropóján találkoztam Vitray Tamással. A helyszín, már meg nem mondom, miért, talán mert túl zajosnak találta a Kossuth-díjas riporter, nem volt megfelelő, ezért azt javasolta, menjünk át máshová.

Mivel én gyalog érkeztem, abban maradtunk, elvisz a törzshelyére: a Vígszínház utcában lévő Hotel NH csöndes éttermébe ültünk be beszélgetni.

Vitray készségesen ültetett be a Volvo V40-esébe, amely még színre is hasonló volt ahhoz, amivel kedden karambolozott. Minthogy – vele ellentétben – megtermett ember vagyok, furcsa volt, ahogy én az anyósülést teljesen hátratolva foglaltam helyet, miközben ő a kormányhoz közel húzva magát vezetett. A szűk parkolóból való kiállás nem okozott neki gondot, bár a korosodó sofőrökre jellemző óvatosság az egész úton megfigyelhető volt a mozdulatain. Rossz nyelvek szerint Gödön, ahol lakik, a szomszédok rémülten rohannak haza, amint megtudják, hogy kihajtott a garázsból, én ellenben nem éreztem problémát, kanyarodásnál, sávváltásnál indexelt, betartotta a sebességhatárokat meg a követési távolságot.

Inkább elindulok időben, de nem száguldozom, higgadtan vezetek – magyarázta közben.

Ezért is meglepő, hogy záróvonalon át akart keresztülhajtani az Andrássy úton. Alighanem figyelmetlen volt. Vezetni látni őt: szándékos szabályszegést nem feltételezek róla.

V.T.R.

Borítókép: Vitray Tamás gödi otthonában 2017. október 31-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában