jót tett a jó idő

2018.05.09. 11:22

Szereti az epret? Hétvégétől már hazait is ehet!

A magyar szabadföldi eper íze össze sem hasonlítható az importéval.

Fegyvernek, 2014. április 23. Szedik a szabadföldi epret Fegyverneken, Huber István családi gazdálkodó földjén 2014. április 23-án. MTI Fotó: Mészáros János

Úgy tűnik, hogy az enyhe, de elhúzódó tél után nemcsak nekünk, hanem a növényeknek is jól esett az áprilisi (egyébként rekord) meleg. Az ugyanis felgyorsította a növények növekedését, így a szabadföldi növények jóval hamarabb jelentek meg a piacon, mint általában. Míg a magyar szabadföldi szamóca jellemzően május közepétől kerül piacra, addig a hajtatott növényházi, fóliás hazai szamócával már egy hónappal korábban is lehetett találkozni.

Idén viszont kisebb mennyiségben már hétvégén megjelenik a piacokon a magyar szabadföldi eper, amely kinézetben és ízben is eltér az importtól

- közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Eper vagy szamóca?

A kertészeti szaknyelv epernek az eperfán termő gyümölcsöt hívja, a földön termőt pedig szamócának. A mai köznyelvben viszont (a szaknyelvtől és a régebben használt köznyelvi elnevezésektől eltérően) a fákon termő fehér vagy „fekete” epret a vasúti töltések környékén burjánzó tüskés növényekhez hasonlóan már inkább szedernek hívják, a földön termő, piros gyümölcsöt pedig epernek, de utóbbira még a szamóca név is használatos.

A magyarországi ültetvények egyébként megfelelő állapotban vannak, a jövőbeni jégkárok mértékét – az agrárkamara által kiépített és május elején üzembe helyezett – országos talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer is csökkenti.

A friss magyar eper könnyen megkülönböztethető az importált árutól, állaga nem olyan kemény és a csészelevelei frissebbek, de a különbség az ízben is megjelenik.

Magyarországon mintegy 800 hektáros területen – a termelési adatok szerint – évente az időjárási viszonyok miatt változóan 8-10 ezer tonna szabadföldi szamóca terem. A főbb termőterületek Pest, Bács-Kiskun, Heves, Somogy valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megye egyes részein találhatóak. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliasátras hajtatás.

Borítókép: Eperszedés Fegyverneken, Jász-Nagykun-Szolnok megyében

MTI Fotó: Mészáros János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában