újratervezés

2020.12.07. 08:46

Támogatják a külföldi láncok visszaszorítását a nemzeti szereplők

A „nemzeti szemléletű kereskedelem meghatározó szereplői” reagáltak Lázár János kormánybiztos azon múlt csütörtöki bejelentésére, amelyben a kormánybiztos „ajtót mutatott” a lakosság napi vásárlásait nagyobb arányban kiszolgáló multiknak.

Szerencs, 2015. március 22. Béres Tiborné eladó dolgozik a csemegepultban az Uni Coop élelmiszerlánc szerencsi üzletében 2015. március 22-én. A világörökségi területnek számító Tokaj-hegyaljai borvidék három településén, Sátoraljaújhelyen, Tarcalon és Szerencsen vasárnap is kinyitnak az Uni Coop boltjai. MTI Fotó: Vajda János

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

A Magyar Nemzet hétfői számában megjelent cikk szerint a magyar cégek egy emberként üdvözlik a már 2010-ben kihirdetett protekcionista irány felerősödését, mert időszerűnek tartják a hazai termékek és az ellátási lánc talpon maradt iparágainak határozott kormányzati megerősítését az importtal járó kiszolgáltatottság ellenében.

A lap felidézte, hogy a kormánybiztos szerint itt az idő a magyar vidék és az agrárium újratervezésére, de a tervek között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is, amelyhez

nyíltan protekcionista politika szükséges és offenzívan kell eljárni, mert a magyar nemzeti kiskereskedelem létrehozása már nélkülözhetetlen.

Az importhatások kivédésére tíz éven belül pedig

a boltok polcain nyolcvan százalékban idehaza előállított és feldolgozott élelmiszereket szeretnének látni

– jelezte.

Láttunk már arra példát, hogy a távozó külföldi lánc üzleteit magyar vállalatok vették át: többtucatnyi élelmiszerbolt került így nemzeti kézbe 2012-ben, amikor a francia Delhaize-csoport kivonulásával a Match és a Profi áruházakat a magyar tulajdonú CBA és a Coop vette át. Vannak tapasztalataink, és külföldön is több EU-konform modell létezik a tulajdonviszonyok harmonizálására – közölte a Magyar Nemzettel Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz–Coop Szövetség elnöke.

A lapnak ezzel kapcsolatban nyilatkozott Szatmáry Kristóf is, aki a gazdasági tárcánál a belgazdaságért felelős államtitkári feladatok után 2014-től a Lázár János vezette Miniszterelnökség miniszteri biztosaként képviselte tovább következetesen a 2010-ben kijelölt kereskedelempolitikai irányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában